Pages

Kumma juttu

Olen tässä sivusilmällä seurannut erästä keskustelua, ja pistänyt siinä merkille kummastuttavan ilmiön erään keskustelijan kohdalla.  Tarkemmin ajatellen kyseinen ilmiö ei ole mitenkään harvinainen, vaan ilmenee lähestulkoon kaikissa keskusteluissa, jotka eivät etene mihinkään.  Se johtaa olkiukkoja vastaan painiskeluun ja vähintään yhden osapuolen tuskastumiseen siihen, että toinen ei vaikuta millään muotoa hahmottavan sanottua.

Ilmiö on se, että keskustelija pystyy näkemään omassa kannassaan myös vähän joustoa ja harmaan sävyjä, mutta ei pysty mitenkään kuvittelemaan kenenkään omastaan eriävän näkemyksen olevan mitään muuta kuin sataprosenttisen joustamaton ja ehdoton.  Tällä tavoin keskustelevan ihmisen kanssa yritys saavuttaa yhteisymmärrys on niin vaikeaa ja tuskaista, että yleensä ottaen taitaa olla parempi idea jättää sikseen kuin yrittää vääntää samaa asiaa kymmeniä kertoja rautalangasta.

Se minua erikseen kummastuttaa, että tällaista "vastapuoleni on ehdoton ja joustamaton fundamentalistirobotti" -olkiukkoa vastaan painiskelevan ihmisen tunnistaa kaikkein helpoiten siitä, että hän itse kokee ja kertoo olevansa joustava ja kohtuullinen (muiden kokemus samasta henkilöstä ei vastaa yleensä tätä kuvaa).  Lieneekö kyseessä jokin projektio, jonka mukaan asiasta eri mieltä itsen kanssa olevan on pakko olla jonkinlainen peilikuva omasta kohtuullisuudesta eli kohtuuton jäärä.

Sitten taas herää kysymys, missä määrin on "kohtuullista" ja kykyä nähdä harmaan sävyjä on pitää kaikkia muita kohtuuttomina jäärinä.  Minusta vaikuttaa siltä, niiden ihmisten, joiden täytyy erikseen kertoa olevansa jonkinlaisia, kuten vaikkapa kohtuullisia, rentoja, suvaitsevaisia ja kohteliaita, ovat kaikkea muuta paitsi sitä.

Ominaisuus, joka on kaikille ilmeistä, ei ole ominaisuus, jota tarvitsee erikseen mainostaa.

2 kommenttia:

Antti kirjoitti...

Olen kohtuuton, kireä, suvaitsematon ja epäkohtelias.

Tiedemies kirjoitti...

Kannattaa aina myös muistaa, ettei tekstimuotoisessa keskustelussa voi oikein vetää johtopäätöksiä siitä, miten "kohtuullinen", "rento", tai jopa "kohtelias" toinen ihminen on. Tai ehkä tarkemmin sanoen, näiden määreiden sisältö arkielämän keskusteluissa ei ole sama kuin netissä, koska ruumiinkielellä, äänenpainolla jne. voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten sanat tulkitaan. Tarkalleen samat sanat voivat saada reaalimaailman keskustelussa hyvinkin erilaiset merkitykset, riippuen juuri näistä ns. nonverbaalisista viesteistä.

Tämä tarkoittaa sitä, että se, mikä näyttäytyy usein keskustelutaidottomuutena, on vain poikkeavaa tapaa tulkita tekstiä.