Pages

Hyve ja mielihyvä

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: Niitä, joille tärkein tavoite ihmiselämässä on olla hyveellinen, ja niitä, joille tärkein tavoite on tuntea mielihyvää niin usein ja paljon kuin mahdollista.

Viime kädessä näiden kahden katsantokannan varaan rakentuu nyky-yhteiskunnan kahtiajako.  Toinen niistä on yleistyessään tuottanut sivilisaation, toinen puolestaan kaatanut sellaisen.

Ne eivät jää seurauksitta tälläkään kertaa.

4 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Periaatteessa näin. Mutta mitä on 'hyveellisyys'? Sen täytyy olla kaikenlaisen aikaan liittyvän moralismin takana oleva solidi ja yksinkertainen kokonaisuus, vähän sen kaltainen kuin Jeesuksen etiikka on yleisesti ymmärretty.

Tupla-J kirjoitti...

John Wright osaa valaista asiaa.

Nimetön kirjoitti...

Juuri näin. Ne, jotka ovat vannoneet hyveen nimeen ovat aiheuttaneet inkvisition, kommunismin, kansallissosialismin ja islamin jne. Ne jotka haluavat vain nautiskella eivät kerkeä juuri muuta tekemäänkään. En ehkä ymmärrä mitä tässä haettiin mutta kuulostaa silkalta paskalta :)

Tupla-J kirjoitti...

Ano:
Arvelusi ymmärryksesi riittämättömyydestä osuu. Politiikka ja hyveet ovat eri asioita. Jos haluat tietää jotain jälkimmäisestä, lukaise alkajaisiksi vaikkapa tuo linkattu Wrightin teksti.