Pages

Huoli Venäjästä?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on iltiksen mukaan huolissaan Venäjästä.  Syyksi tälle huolelle ilmoitetaan sikäläisen henkisen ilmapiirin yhä suurempi etääntyminen länsimaisesta valtavirrasta.  Tämä on sikäli persoonallinen huolenaihe, että nimenomaan sen takia, että Venäjä on ottanut kasvavalla volyymilla etäisyyttä länsimaalaiseen liberalismiin, en ole kyseisen maan tulevaisuudesta lainkaan huolissani.  Samaa en voi sanoa länsimaista.

Lehdessä spekuloidaan, että mainittu henkinen etäisyys saattaa hiertää länsimaiden ja Venäjän välejä.  Se voi sinänsä olla totta, mutta kyseiset välit eivät ole ainakaan sataan vuoteen olleet lämpimät kuin korupuheissa.  Venäjä ei ole riippuvainen siitä, että muut tykkäisivät heistä.  Sillä on liikaa tarjottavaa - muilla ei ole varaa yrittää kyykyttää sitä.  Oleellisin kysymys kuitenkin on: miksi ihmeessä etääntyminen länsimaalaisesta liberaaliksi kutsutusta ajattelusta olisi huolenaihe?

Länsimaalainen liberaali ajattelu on suorassa vastuussa muun muassa perheen hajoamisesta yhteiskunnan perusyksikkönä, ja isän roolin perheessä on korvannut valtio.  Tämä ei ole kustannustehokasta, eikä se tarjoa lapsille myöskään terveiden, toimivien sukupuoliroolien malleja.  Entäs Venäjällä?  Siellä on otettu voimakkaasti kantaa nimenomaan perheiden puolesta, ja viimeisen 14 vuotta venäläinen lapsiluku on noussut tasaisesti (tosin kestämättömän alhaisesta luvusta).  Länsimaissa lapsiluku on joko alle väestönkoon ylläpitävän tason tai nippa nappa sen yllä kiitos lähi-idästä ja Afrikasta tuodun maahanmuuton - parhaassa tapauksessa väestö hupenee massiivisista väestönsiirroista huolimatta.

Ylläoleva on vain yksi esimerkki siitä, miten henkinen ilmapiiri Venäjällä ja länsimaissa eroavat toisistaan.  Trendi on pitkälti kuitenkin se, että Venäjä pyrkii ajamaan venäläisten etua, länsimaat puolestaan kaikkien muiden paitsi länsimaalaisten.  Monissa länsimaissa on suorastaan rikollista edes ehdottaa ääneen, että näiden päättävien elinten olemassaolon oikeutuksen tulisi olla hallitsemansa kansan edunvalvonta.  Päinvastoin: länsimaalainen henkinen ilmapiiri edellyttää kaikkien muiden suosimista länsimaalaisten yli.

Toisin sanoen: maamme presidentti on huolissaan siitä, että venäläisillä on edelleen toimiva itsesuojeluvaisto, tervettä itsekkyyttä ja riittävästi älyä pitää julkisesti kiinni edes jonkinmoisesta moraalista.  Täsmälleen siitä syystä en ole heidän tulevaisuudestaan huolissani.

5 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Tunnustat siis väriä. Tuo lippu on vanha johanniittojen lippu - siis ennen 1200-lukua. Nykyinen Cornwallin lippu.

Ruukinmatruunalla on omassa blogissaan White Ensign sen kunniaksi, että Royal Navy puhdisti maailman meret orjalaivoista ja merirosvoista, ja Dannebrog siksi, että Tanskan laivasto on tehnyt erinomaista työtä merten pitämisestä puhtaana noista vitsauksista.

Tupla-J kirjoitti...

Jep, lippu on tuttu, mutta lipun mustuus ei viittaa yksistään tuohon nimenomaiseen lippuun.

Avannen aihetta lähipäivinä.

Lootin exä kirjoitti...

Eikö huoli ole vieläkään aiheellista?

Tupla-J kirjoitti...

Voihan se hyvinnii olla, tosin syy tuskin lienee maan sikäläisen henkisen ilmapiirin kuin puutimelle tyypillinen pullistelu ja uhittelu.

Veikkaan tosin, että Venäjä tekee tällä(kin) kertaa mitä lystää, ilman, että saa vastaansa kuumaa ilmaa enempää mistään muualta kuin korkeintaan ukrainalaisilta.

Lootin exä kirjoitti...

Tiedätkös mikä merkitys sillä on, kun uutisissa ne papit huiskii jollakin luudan tapaisella vempeleellä sotilaiden päälle vettä? Että pitäisikö niiden sotilaiden olla tyytyväisiä moisesta kohtelusta?