Pages

Himokkaasta katseesta

Tänään yhytin mielenkiintoisen ja hyvin selventävän huomion eräästä Raamatun kohdasta. Se oli mielenkiintoinen, koska se on joskus askarruttanut mieltäni enemmänkin, enkä ole ollut varma siitä, miten tulkita kohta kuten se pitäisi. Kyseinen kohta on Matteuksen evankeliumin 5:28, jossa Jeesus toteaa suurin piirtein, että se, joka katsoo naista himoiten, on jo sydämessään tehnyt aviorikoksen tämän kanssa. Kohta on vähän samaan tapaan pulmallinen kuin kymmenes käsky: sen voi tulkita tavalla, jolla jokainen rikkoo sitä väistämättä.

Pakkorikokseen johtava tulkinta olisi se, että toisen puoleensavetäväksi tunnistaminen olisi jo aviorikos - onhan monien mielestä sen edellytyskin se, että tuntee himoa. Ymmärrän tämän biomekaniikkaan nojaavan näkemyksen, vaikka en jaakaan sitä. Se toinen - ja kuten tänään minulle selvisi, oikea - tapa tulkita ilmaus on intentionaalinen katse. Sellainen siis, jonka takana on aikomus toteuttaa himo jos tilaisuus tulee. Mieleen nouseva esimerkki tästä on joskus Frendeissä tai jossain tv-sarjassa ollut "pettämislisenssi", jonka mukaan parisuhteesta saisi poiketa jonkun nimetyn julkkisfantasian kanssa, jos tilaisuus tulisi. Sarjassa se oli komediaa, jonka ideana oli toiveen epätodennäköisyys. Tämä kuitenkin todella olisi aviorikos sydämessä, joka ei vaatisi olemassaolonsa tueksi käytännön tekoja, ja yksi esimerkki siitä, mistä Jeesus puhui.

Siitä mieleen nousi myös sellainen huomio, että moni ylpeilee sillä, että ei ole langennut milloin mihinkin moraaliseen houkutukseen, jättäen yhden pikkuseikan mainitsematta. Kyseinen pikkuseikka on se, että hän ei ole koskaan ollut tilanteessa, jossa lankeamiselle olisi ollut ylipäätään mahdollisuus. Kun Rampe sanoo, ettei pettäisi 50-vuotiasta Esteriään naapuripöydän hemaisevan typykän kanssa, voi hänen lausuntonsa muuttua typykän todella asettuessa tarjolle. Vastaavasti Herlevin on turha leijua sillä, että ei ole koskaan ollut väkivaltainen, jos hänessä ei ole koskaan ollut miestä asettua fyysisesti vääryyttäkään vastaan. Siitä, ettei lankea siihen, mihin ei ole rahkeita langeta, tulee helppo ylpeydenaihe. Ja muun ylpeyden lailla sekin voi harhauttaa ihmisen pitämään itseään parempana kuin todella on.

2 kommenttia:

Lootin exä kirjoitti...

En nyt ala lukemaan mainitsemaasi kohtaa Raamatusta, mutta muistini mukaan Jeesus kyykytti fariseuksia sillä, että vaikkeivat he olisikkaan tehneet fyysisesti aviorikosta, niin jo mielessä suunnitteilla oleva parittelu iskee synnin leiman synnittömyydellään kehuskelevaan tyyppiin.
Kieltämättä olen joskus muistaakseni, siis ehkä, kyseiseen tekoon minäkin poloinen langennut.

Nimetön kirjoitti...

Himokas katse tarkoittaa sitä, että toista katsoessa alkaa tuntea sukupuolista halua. Haluaa tehdä jotain intiimiä hänen kanssaan. Alkaa miettiä, että miltä toinen näyttäisi alasti tai vähissä vaatteissa tai millaista hänen kanssaan olisi rakastella tms.

Nuo kaikki ovat esimerkkejä himokkaasta katseesta. Ihminen voi katsoa himokkaasti ilman, että aikoo toteuttaa haavettaan. Uskon, että moni, varsinkin mies, katsoo himokkaasti ilman aietta toteuttaa fantasiaansa. Ihan jo siksi, että usein (tai useimmiten) sen toteutuminen olisi varsin epätodennäköistä.

Kommentoija