Pages

Pelkureista

Päivän iltalehti tiesi valistaa minua siitä, että muun muassa Tom & Jerry -piirretyistä ja koulukirjoista on löydetty rasismia.  Oikeudessakaan ei rasismin peikolta vältytä.  Onneksi kuitenkin maamme rohkeat donquijotet (yhdessä ulkomaalaisten kollegoidensa kanssa) jaksavat väsymättä nostaa loputtomalla syötöllä älämölöä nähdessään peikkojaan milloin missäkin.

Kyseessä on paraatiesimerkki siitä, miten yhteiskuntamme eniten kuuluvuutta saavat ihmiset ovat surkeita pelkureita, jotka ovat valmiita valehtelemaan loputtomiin ja tekemään vaikka maailman tappiin asti tarpeettomia tai haitallisia asioita, koska heillä ei ole riittävästi kulkusia tehdä tarpeellisia asioita ja puuttua oikeisiin ongelmiin.

Nämä ihmiset nojaavat psykologiseen defenssiin, joka saa heidät puuhastelemaan leikkiongelmien parissa, minkä ansiosta heille tulee hyvä olo.  Se tuottaa hyvää oloa kahdesta syystä: ensimmäinen syy on se, että pelkuri voi valehdella itselleen tekevänsä jotain merkityksellistä, ja toinen syy on se, että yhdentekevään puuhasteluun keskittyminen vie sen verran aikaa, että hän voi leikkiä olevansa liian kiireinen puuttumaan niihin ongelmiin, jotka todella uhkaavat häntä ja lähimmäisiään.

Koska kyseinen defenssi on pelkurille elinehto, on tämän tyypillinen tapa suhtautua epätoivolla kyhäämiinsä mörköihin kirjaimellisesti apinan raivolla ja suunnata raivonsa lyhentämättömänä kaikkiin tahoihin, jotka kehtaavat asettaa asiat käytännönläheisempään perspektiiviin.  Tämä myös selittää sen, minkä takia pelkuria ei järkipuheella herätetä: hän pelkää todellisuutta liikaa katsoakseen sitä sellaisena kuin se on, ja pitää kiinni perverssistä fantasiastaan, jossa hän saa olla sankari, jonka ei koskaan tarvitse asettua oikeaa vihollista vastaan.

5 kommenttia:

Paperinen Puskistahuutelija kirjoitti...

Olipahan lyhyt ja ytimekkään hyvä "postaus". Hyvä zeizei.

Kari Rydman kirjoitti...

Hyvin sanottu!

Veikko Suvanto kirjoitti...

Maailmassa lienee tärkeämpiäkin asioita kuin Tom & Jerry -piirrettyjä koskevien uutisten oikominen, mutta todettakoon kuitenkin, että tuo neljästä lähteestä kokoon haalittu uutinen on Iltalehdelle ominaiseen tapaan täynnä isompia ja pienempiä virheitä. Piirrettyjen poistaminen "täydellisestä" kokoelmasta ei ollut "britti-viranomaisten" aikaansaannosta, vaan päätöksen oli tehnyt Warner Home Video. Kahden kuukauden viivästys johtuu (ainakin osaksi) fanien vihaisesta reaktiosta, joka alkoi jo helmikuussa boksia koskevien ennakkotietojen perusteella. Daily Mailin uutinen, jota toimittaja on käyttänyt lähteenään, kertookin asian juuri näin; The Telegraphin uutista en onnistunut löytämään.

Lisäksi toimittaja on onnistunut sekoittamaan kahden "rasistisen" piirretyn vuosiluvut keskenään: Casanova Cat valmistui vuonna 1951 ja Mouse Cleaning, yksi parhaista T&J-pätkistä (josta Leonard Maltin kirjoitti: "For sheer belly laughs, this cartoon is difficult to top"), vuonna 1948.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Toteaisin, että olen Tupla-J:n kanssa kirjoituksestaan pitkälti samaa mieltä. Länsimaissa on helppoa ja turvallista leikkiä ihmisoikeuspartisaania niitä ihmisiä vastaan, jotka eivät ihmisoikeuksia uhkaa.

Lootin exä kirjoitti...

Turhan synkkiä ja ennakkoluuloisia kommenteja yhteiskuntaamme sopeutuneista ihmisistä.
Laitan tänne kevennyksenä mamujen harrastuksista videon, koska käsittääkseni blogin pitäjällä on sama harrastus kuin videilla esiintyvillä mamuilla.
https://www.youtube.com/watch?v=L2UWbslP6F4