Pages

Kirjalista 2012

Listaus luonnollisesti päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne tuli luettua.  Pari sanaa kustakin, kovin syvälliseen analyysiin ei näissä määrissä nyt taivu.  Keskustelu kirjoista ja sellaisten suosittelu erinomaisen toivottua.

Heretics - G. K. Chesterton

Chesterton ruotii aikansa (ja totta puhuen edelleen ajankohtaisia) uusia jumalankuvia, joita uskonnottomiksi itseään kutsuvat ihmiset ovat katsoneet asiakseen palvoa.

Eugenics and other evils - G. K. Chesterton

Nimi oikeastaan kertoo kirjasta kaiken oleellisen - siinä käsitellään eugeniikkaa ilmiönä, kulttuuria, jollainen sen mahdollistaa, ja ilmiöön liittyvää taikauskoa.

All Things Considered - G. K. Chesterton

Sekalaisia aiheita rehellisyydestä, politiikasta ja journalismista.  Mielenkiintoista materiaalia, osuu hämmästyttävän hyvin oikeaan niin kommunismin kuin feminisminkin hedelmistä, vaikka on reilun sata vuotta vanha.

Paradise Lost - John Milton

Kertomus siitä, kuinka Saatana, epäonnistuttuaan kapinassaan, onnistui juonimaan syntiinlankeemuksen.  Pidän merkillisenä, että nykyisin varsin moni väittää Miltonin tehneen paholaisestaan jotenkin ihailtavan hahmon, sillä mitään hyvää on hahmosta vaikea löytää.

The Year of Living Biblically - A. J. Jacobs

Erinomainen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun (agnostikko, käytännössä ateisti) juutalainen lähtee elämään raamatullisesti: hän etsii säännöt, joita noudattaa, ottaa niistä jokaisen kirjaimellisesti ymmärtämättä sen enempää niiden henkeä kuin tarkoitustakaan.  Olen useaan otteeseen lukenut väitteen, että kristinuskoa voi ymmärtää vain ymmärtämällä ensin juutalaisuutta, mutta olen tämän luettuani entistä varmempi siitä, että se on täydellinen resepti sille, joka haluaa olla ymmärtämättä kristinuskoa lainkaan.

The Gulag Archipelago - Alexander Solzhenitsyn

Yksi niistä kirjoista, jotka jokaisen tulisi lukea.  Gulag kertoo suorasanaisesti ja elävästi sekä vankileirisaariston todellisuuden että mekanismit, jotka mahdollistivat ne sekä poliittisesti että psykologisesti.  Dokumenttia värittävät kertomukset systeemin uhreista ja toisinaan myös toteuttajista tuovat eloa muuten varsin raskaaseen materiaaliin.

Baudolino - Umberto Eco

Konstantinopoliin suunnanneen ristiretken vaiheista ja sitä edeltäneistä vaiheista charmikkaan valehtelijan, Baudolinon mukaan.  Kirja on suurimmaksi osaksi historiallista fiktiota, mutta sisältää myös melkoisesti fantastisia elementtejä.  Suositellaan ihmisille, jotka pitävät aavistuksen vaativammista opuksista.

Do the Work - Steven Pressfield

Kirja demoneista ja niiden voittamisesta, tosin melko tavalla eri nimillä.  Erinomainen, lyhyt teos täynnä viisautta.  Pidän todennäköisenä, ettei lukukerta jäänyt ainoaksi.

War In Heaven - Charles Williams

Hyvisten ja pahisten taistelu Graalin maljasta on suhteellisen hyvä, mutta Williamsin teksti on varsin raskaslukuista.

Till We Have Faces - C. S. Lewis

Psykhen ja Eroksen suhteesta ulkopuolisen silmin, samoin skeptisyydestä ja uskonnollisuudesta.  Kirja tavoittaa kreikkalaisen tragedian olemuksen, kuitenkin syventäen sitä monin odottamattomin tavoin.

Into the Wild - Jon Krakauer

Dokumentti kaverista, jolla oli levottomat jalat.  Tämän omavaraisuus- ja vaellushimo tuodaan elävästi esille, kuten myös niin monien vaikeudet suhtautua moiseen puhumattakaan ymmärryksestä.

Perelandra - C. S. Lewis

Teologisen avaruustrilogian kakkososassa päähenkilö pääsee osaksi omanlaistaan toisintoa houkutuksista paratiisissa.  Persoonallisesta miljööstä huolimatta tarinan painopisteenä on inhimillinen toiminta, jonka etiikkaa käsitellään kirjassa varsin syvällisesti.  Erinomainen opus, kuten edeltäjänsäkin.

Out of the Silent Planet - C. S. Lewis

Avaruustrilogian avausosassa päästään tutkailemaan niin scifiä kuin teologiaakin, vaikka jälkimmäistä käsitelläänkin pitkälti allegorisesti.  Erilaisten inhimillisten motivaatioiden ajamat ihmiset seuraavat polkuaan ja päätyvät tekemään itsestään tiliä ulkopuoliselle taholle, jonka tarkastelussa asiat pelkistyvät ihmeesti.

Descent Into Hell - Charles Williams

Kirjan tapahtumapaikka on jonkinlainen materiaalisen ja henkisen todellisuuden yhtymäkohta, minkä lisäksi näistä jälkimmäinen sijaitsee ainakin osittain materiaalisen ajan ulkopuolella, jolloin satoja vuosia sitten kuolleet saattavat olla läsnä tässä hetkessä ja tämän hetken teot heijastua kauas menneisyyteen. Tästä hämmentävyydestä huolimatta kirja oli antoisa ja viisas. Kuriositeettina voidaan mainita myös ehkä osuvin kuvaus succubuksesta, joka vastaan on tullut. Tapa, jolla se tuhoaa uhrinsa, on erinomaisen ajankohtainen tänä päivänä.

The Little Sister - Raymond Chandler

Marlowe-dekkari.  Minä pidän Chandlerin tavasta esittää sukupuolten välisen vetovoiman ilmenemistä ja sitä, että Marlowe tekee aina kaiken oikealla tavalla.  Tarina ei ole ollenkaan hullumpi, mutta jotenkin se tulee kiehtoneeksi vielä enemmän psykoseksuaaliselta kantilta luettuna.

The Great Railway Bazaar - Paul Theroux

Matkakirja reissusta Aasiaan, sen ympäri ja takaisin, etelästä pohjoiseen.  Kertoo enemmänkin kohtaamistaan ihmisistä kuin paikoista, ja parempi niin - persoonia on moneen lähtöön ja monet mieleenpainuvia.

Shogun - James Clavell

Kun engelsmanni saapuu feodaalikauden Japaniin, alkaa tapahtua kummia.  Clavellin historiallinen fiktio ottaa luontevasti jonkin verran vapauksia, mutta samalla tuo esiin japanilaisten silloisen luonteenlaadun varjopuolet (roolipelitermein sitä voisi kutsua Lawful Eviliksi) positiivisten (niitäkin on) ohella.  Josko sitä kaivaisi esiin jatko-osan tänä vuonna.

Songs My Mother Taught Me - Marlon Brando & Robert Lindsey

Marlon Brandon (oma)elämäkerta.  Lyhyesti ilmaisten: tyyppi oli, kuten kaikki roolihahmonsakin, aina täysin väärinymmärretty kapinallinen.  Näiden lisäksi hän oli myös kikkelisankari ja kaksinaismoralisti, jolle toisten tekemät törkeydet olivat pahuutta, jota vastaan hän ritarillisesti taisteli, aina silloin, kun ei ollut tuhoamassa toisten avioliittoja.

The Rum Diary - Hunter S. Thompson

Gonzon keisarin esikoisteos sisältää ryypiskelyä ja journalismin ylistyslaulua.  Se ei ole erityisen hyvin kirjoitettu eikä myöskään erityisen hyvä, mutta tiettyä viehätysvoimaa siinä on.

Miracles - C. S. Lewis

Naturalismia, supernaturalismia, lähtökohtia ja niistä johdettua päättelyä ihmeinä tunnettuja ilmiöitä koskien.  Paljon sellaisia viisauden jyväsiä, joita todennäköisyyksiin luottava ei tule ajatelleeksi.

The Power that Preserves - Stephen Donaldson

Thomas Covenantin seikkailujen, joiden todellisuuteen hän päätti olla uskomatta, kolmas osa.  Kertomus pyörii fantastisen saagan ja niin sairautensa kuin epäuskonsakin kanssa painiskelevan mielen ympärillä, kun kekseliäästi nimetty Lord Foul kohdataan viimeistä kertaa.

Ethics of Liberty - Murray Rothbard

Nimensä mukainen teos, ja pääsääntöisesti erinomaisen lukukelpoinen opus yksilönvapauksista ja niiden takana olevista filosofisista periaatteista.  Kompastuu tökerösti puhuessaan abortista, muilta osin suositeltavaa kaikille filosofiasta ja/tai vapaudesta kiinnostuneille.

On Writing - Stephen King

Stephen Kingin kirjallisuuselämäkerta yhdessä kirjoittamista koskevien neuvojen kanssa.  Nopeasti luettu ja mielenkiintoinen.

The Illearth War - Stephen Donaldson

Kuinka ollakaan, spitaalinen antisankarimme Thomas Covenant löytää tiensä jälleen fantasiamaailmaansa, pahimmalla mahdollisella hetkellä useammassakin mielessä.  Synkkä fantasia eksistentialisine pohdintoineen jatkuu, laajentaen ja syventäen edellisen osan maailmaa.

Lord Foul's Bane - Stephen Donaldson

Thomas Covenant, spitaalisuutensa takia yhteiskunnan hylkiö Yhdysvalloista, päätyy koomaan ja sitä kautta merkilliselle matkalle fantasiamaailmaan, jonka hän tulkitsee selkouneksi ja johon suhtautuu siksi melkoisella epäuskolla.  Hän saa tietää olevansa kuin maailman sankarin ilmetty toisinto, mikä saa hänen epäilyksensä vain vahvistumaan, mutta toisaalta hän ei vaikuta pääsevän maailmasta pois, minkä takia hän joutuu tahtomattaankin osaksi tapahtumia, joiden todellisuutta kyseenalaistaa jatkuvasti.  Hahmon psykologinen kuvaus on pelottavan synkkää ja paikoin varsin vaikea ymmärtää, mutta mielenkiintoinen kirja on.

Syyttävä sormi - Agatha Christie

Neiti Marple -dekkari, jossa kyseinen hahmo tosin on varsin pienessä roolissa päähenkilön selvittäessä mahdollisesti itsemurhiakin aikaansaaneiden myllykirjeiden alkuperää.  Nautinnollista pikkupurtavaa, jonka pienet kompastelut on helppo antaa anteeksi.

Pedagogy is Politics - M.-R. Kecht (toim.)

Ainoa tenttikirja, jota viitsin tässä kommentoida, saa erikoismaininnan sen takia, että yliopistollinen koulutus tosiaan sisältää tenttimateriaalina kommunistista propagandaa.  Vastoin odotuksiani sen lukeminen oli silti hyvinkin mielenkiintoista, koska esitettyjen argumenttien ilmeiset seuraukset ja vastakysymykset vilisivät päässäni.

Askel tyhjyyteen - Agatha Christie

Uskomaan kykenemätön papin poika Bobby pääsee selvittämään outoa kuolemantapausta kohdatessaan viime hetkiään elossa olevan miehen rotkon pohjalta.  Viimeiset miehen virkkomat sanat ja mysteerin tuntu saavat miehen penkomaan tapausta, jonka poliisit kuittaavat nopeasti onnettomuutena, ja pian alkaakin vaikuttaa siltä, että onnettomuuden takana saattoi olla joku.

Uusi testamentti - Raamattu

Kristinuskon perusoppimäärän kertaus on aina viisasta.  En ole ihan kotonani vuoden 1992 käännöksessä - suomennos vaikuttaa sekularistin tekemältä eikä aina tunnu tavoittavan oikeaa sävyä saati merkitystä.

Silmarillion - J. R. R. Tolkien

Koko Keski-Maan historian Sormusten herran tapahtumiin asti kattava tiivis teos on mielenkiintoinen niin teologisesti, mytologisesti kuin historiallisestikin, vaikka onkin suurimman osan aikaa hyvin raskaslukuista.  Teos syventää Sormusten herran ja Hobitin tutuksi tekemää maailmaa valtavasti ja avaa uusia näköaloja molempiin mainitsemieni oppien lisäksi.

Nappasin välistä pois muutaman tenttikirjan, joita en katso tarpeelliseksi kommentoida kuin pyynnöstä.  En alkuvuoden jälkeen lisännyt niitä listaan lainkaan.

3 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Suosittelen Michel Foucaultin yhteiskunnan toimintaa käsittelevää tuotantoa. Hän on vasemmistolainen post-modernisti, mutta useimmiten ja suurimmalta osin hän ei ota poliittista kantaa kirjoituksissaan; kirjoittaa siis pääosin neutraalisti ja hänellä on aito tiedonintressi. Hyvin harva ymmärtää miten yhteiskunta toimii ja miksi erilaisia yhteiskunnallisia asioita tehdään. Foucaultin historiallinen perspektiivi avaa uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia mm. politiikkaan ja vaikuttamiseen. Kun näkee miten nykyiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen on tultu monien erilaisten vaiheiden ja suuntien kautta, nykyinen järjestelmä ei enää vaikuta välttämättömältä ja pakottavalta, vaan vain yhdeltä vaihtoehdolta muiden joukossa.

Mainitsen muutamia. Foucaultin kirjojen osalta on yhdentekevää kiinnostaako aihe itsessään teitä, esim. kiinnostavatko sairaanhoitoklinikat teitä; niiden ja muiden yksittäisten yhteiskunnan osien valaiseminen auttaa ymmärtämään yhteiskunnan toimintaa ja eliitin motiiveja laajassa mittakaavassa.

Security, Territory and Population; Discipline and Punish; The Birth of the Clinic; The Birth of Biopolitics; History of Madness; History of Sexuality vol. 1-3; The Government of Self and Others; Psychiatric Power; Power (Essential Works of Foucault 1954-1984, vol. 3); Abnormal; etc.

Tupla-J kirjoitti...

Kiitos vinkistä, laitetaan Foucaultilta D & P listalle.

Valkea kirjoitti...

Ole hyvä. Siinä tapauksessa suosittelen Penguin booksin versiota, jonka on kääntänyt Alan Sheridan. Suomalaisessa Tarkkailla ja Rangaista käännöksessä kääntäjä on lisäillyt tekstiin anti-kristillisiä lisäyksiä, joita ei ole alkuperäisessä tekstissä. Sheridanin versiossa, joka on uskollisempi alkuperäiselle tekstille, on vain pari kohtaa joissa Foucault muotoilee tekstin siten, että ne ovat kristillisyyden kannalta jossain määrin epäedullisesti muotoiltu, mutta kirja ei ole kuitenkaan anti-kristillinen, toisin kuin suomalainen versio.

Noudatan omien kirjojeni suhteen seuraavaa linjaa; kristillistän ne yliviivaamalla anti-kristilliset tai siihen suuntaan taipuvaiset kohdat. Niin kävi myös niille Sheridanin kirjan parille kohdalle. Niitä lukuunottamatta kirja on hyödyllinen kannesta kanteen.