Pages

Superfood-ilmiöstä

Taannoin tulin jossain määrin lukeneeksi Superfoodeista, toisin sanoen äärimmäisen ravinnepitoisista ruoka-aineista, joita saa erityisesti tosi kaukaa maailmalta.  Päätinpä sitten, luettuani niiden ällistyttävästä vaikutuksesta elämiseen ja olemiseen, testata mitä vaikutusta niillä omalla kohdallani oli.  Olen käytellyt viimeisen parin kuukauden aikana suhteellisen säännöllisesti niin spirulina-merilevää, maca-juurta kuin hifisuolaa Himalajaltakin.  Lisäksi on tullut natustettua raakasuklaata, lisättyä C-vitamiinin käyttöä ja ostettua käytännössä kaikki ruoka-aineet luomuna.  Tulin myös kokeilleeksi ravintohifismoothieta - tosin vain kerran.  Miltä nyt tuntuu?

Sanalla sanoen antiklimaattiselta.  En huomaa minkäänasteista eroa elämääni ennen kyseisten tuotteiden käyttöä.  En voi paremmin, en tosin voi sanoa voivani huonomminkaan.  Luettuani kilometreittäin tekstiä orgastisen ihanasta elämästä, jonka superfoodit tuovat, olisin odottanut huomaavani edes jotain.  Mutta kun ei.  Ainoa paikka, missä kokeilu vaikutti oleellisesti, oli lompakko.  Ruokaan meni rahaa suurin piirtein tuplaten sen mitä normaalisti, eikä se kokoiselleni, hiukan alle satakiloiselle uroolle, ole alunperinkään ollut kovin pieni summa.

Todettava on, että pidän juureksista, hedelmistä ja marjoista, ja vaikka syön niitä aavistuksen enemmän nyt kuin ennen kokeiluani, olen niitä syönyt tähänkin asti päivittäin, minkä lisäksi vaimoni kanssa teemme jokseenkin kaiken ruokamme itse.  En tahdo torpata kenenkään elämää mullistavia kokemuksia superfoodien kanssa - ehkä olen itse tehnyt jotain väärin tai vaikkapa tavattoman onnekas ja sitä kautta terve kehnommallakin ravinnolla.

Olen jossain määrin tietoisempi siitä, mitä kaikkea nykyisin suuhuni laitan, ja veikkaan suosivani luomua vastakin, jos sen hinta on siedettävissä rajoissa.  Kuitenkin suhtaudun skeptisesti myös kulttimaiseen hehkutukseen elämän kääntävästä ilmiöstä, joka nyt ei vaan satu aikaansaamaan kohdallani yhtään mitään.  Sitä, että syö vähemmän teollisuusmyrkkyjä, on toki vaikea pitää huonona asiana, ja ruuan laatuun ja puhtauteen kiinnitän vastakin huomiota.

1 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Superfoodit ovat "huijausta", mutta vain siinä merkityksessä, kuin niihin liitetty markkinoinnin hype antaa ymmärtää. Antioksidantit jne, ovat ihan todistetusti hyödyllisiä. Lisäksi monissa noissa on esimerkiksi suolen toimintaa edistäviä ominaisuuksia jne.

Vaikutus on kuitenkin mitätön, jos ihminen jo valmiiksi harrastaa liikuntaa ja syö muutoin terveellisesti.