Pages

Näin ihmisistä tehdään karjaa

Lausunto siitä, että jossain määrin yli 90% ihmisistä on karjaa, on varsin yleisesti tunnettu, ja mahdollisesta epäeettisyydestään huolimatta todeksi tunnustettu.  Asian voi todeta kuka hyvänsä tekemällä lyhyen vertailun vaikkapa oleellisimmiksi katsomiensa poliittisten kirjoittajien lukijamääriä ja verrata niitä muoti- tai meikkiblogeihin puhumattakaan varsinaisista massamedioista, ja pitää mielessä, että kyseisten ihmisten yhteiskunnallinen vaikutusvalta on sama kuin omammekin.  Oikeasti tärkeät asiat, maan ja tulevien sukupolvien tulevaisuus ja se, mitä asioille pitäisi tehdä, kiinnostaa häviävän pientä vähemmistöä.  Lopuista on paljon olennaisempaa tuntu siitä, että ollaan tekemisissä tärkeiden tai ainakin kiinnostavien asioiden kanssa.

Ihmiset priorisoivat asioita eri tavalla, ja suureen mittakaavaan vaikuttavat asiat ovat yleensä hankalia opetella ja niihin liittyviä ongelmia on vielä vaikeampi ratkaista.  Valtaosa meistä on ihmisiä, joille henkilökohtainen viihtyminen ja mukavuudenhalu tällä hetkellä ajavat prioriteettilistalla pitkän tähtäimen hyödyn yli.  Tämä on selviö: muuten Seiskaa ei olisi eikä sen puoleen Salkkareitakaan.  Pelkkä viihde ei ole kuitenkaan ainoa asia, mikä estää ihmisiä keskittymästä oleelliseen; paljon tärkeämpi vaikuttava tekijä on uutisointi.

Niin kutsutuissa uutisissa käsitellään loputtomasti asioita, jotka eivät koske elämäämme millään tavoin, ja jotka ovat pääsääntöisesti haitta pikemmin kuin hyöty, jos halutaan olla oleellisista asioista selvillä.  Nekin kerrat, kun uutiset koskevat jotain oleellista ja maan tulevaisuuden kannalta tärkeää asiaa, niistä kerrotaan sekä niin vähän että niin harhauttavasti, etteivät ne onnistu kiinnittämään oikein kenenkään huomiota.  Ja kun lehti on luettu, tuntuu siltä, että nyt ollaan selvillä maailman oleellisista asioista - sillä, onko näin, ei ole niinkään väliä.  Tämä johtuu siitä, että ihmiset tuppaavat tuntemaan asiat, joihin käyttävät paljon aikaa, tärkeiksi, riippumatta siitä, ovatko ne.

Kyseessä on siitä ilkeä tilanne, että meitä kiinnostavat pääsääntöisesti enemmän viihdyttävät asiat kuin elämiseemme vaikuttavat asiat.  Tästä johtuen vaikkapa julkimoista luetaan enemmän kuin politiikasta.  Kaikki moiseen käytetty aika on kuitenkin pois rakentavammasta tekemisestä, kuten itsensä ja ympäristönsä huolenpidosta ja yhteisönsä vahvistamisesta.  Joidenkin mukaan yhteiset nimittäjät julkimoiden muodossa tuovat tiettyä yhteisöllisyyttä, mutta itse koen, että alimman yhteisen nimittäjän varaan rakentuva yhteisöllisyys on yhtä tyhjän kanssa - se lakkaa olemasta välittömästi kun sen ylläpito edellyttäisi töitä.

Viihteen, oli se sitten missä muodossa hyvänsä, muodostuminen itsetarkoitukseksi vetää huomion itseensä.  Tällöin kuvaannollisesti sanoen ei pidetä enää katsetta pallossa, vaan hävitään peli.  Viihtyminen on erinomainen asia - silloin, kun se on seurausta jonkin hyödyllisen asian tekemisestä. Itsetarkoituksena se on myrkkyä, joka heikentää yksilön kykyä sopeutua tai muokata ympäristöään itselleen sopivammaksi.

2 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Täyttä asiaa eli normiteksti a'la Tuplis.

Semmoisen lisäisin, että jos riisumme vaikea/helppo -arvomaailman pois eri genreistä, päästään erikoiseen tulokseen. Väittäisin näet, että kaikki lukevat niitä asioita, jotka heitä kiinnostavat. Minua - ja epäilen vahvasti ettei Tuplistakaan tai montaa muutakaan tämän blogin lukijaa - kiinnosta muotiblogit pätkän vertaa. Vastaavasti muotiblogien lukijoista ylivertaista enemmistöä eivät kiinnosta meidän lukemamme blogit sitäkään vähää. Näin ollen voidaan vain todeta, että kaikki lukevat niistä asioista, mitkä heitä itseään sattuvat kiinnostamaan, joten tästä näkövinkkelistä katsoen on kummankaan osapuolen ihan turha toista halveksia - miksi pitäisi lukea asioista jotka eivät nyt vain kiinnosta? Ainakaan itse en lue seuraamiani blogeja pitkän tähtäimen hyöty mielessä, vaan mielenkiinnosta. Ja kyllä pitkän tähtäimen hyödyllä voi perustella Seiskan tai muotiblogien lukemisenkin. Tällöin oppii ymmärtämään sen 90 % ajatusmaailmaa, ja lienee ilmeistä että tämä on reaalimaailmassa varsin hyödyllinen taito.

Toki asia on myös niin, että osapuoli A kykenee halutessaan ymmärtämään osapuolen B lukemia blogeja, kun taas osapuolen B valtaenemmistö on osapuoli A:n suosimia blogeja lukiessaan pihalla kuin lumiukot.

Nimetön kirjoitti...

Hyvä julistushan tämä oli. Viihe tai tarkemmin Hollywood on nähdäkseni ollut jo piiiitkän aikaa moderni uskonto, joka mielestäni on ehkä menettänyt jo vähän lumoaan. Ehkä tämä taika raukeaa suuressa mittakaavassa suht. pian. Mutta jokatapauksessa olen havainnut, että Summa Summarum ; tässä elämässä kaikki lopunkaiken palautuu / kutistuu /boils down to) vain siihen Mitä Sinä Haluat. Totisesti Cést La Vie.