Pages

Epämääräisyys aseena

Nyt, kun suvaitsevaisiksi itseään nimittävät tahot ovat vaihteeksi keksineet uuden käsitteen, he ovat käyttäneet sitä ahkerasti osoittaakseen, miten paljon erityisesti heidän porukkaansa kuulumattomia ja näiden mielipiteenvapautta he vihaavat suvaitsevatkaan.  Uusi sana on siis jo edellisessä kirjoituksessani mainittu vihapuhe, josta kukaan ei luonnollisestikaan tiedä kertoa mitä se varsinaisesti on.  Tämä on olennainen osa termin tehoa: jos se olisi määritelty, sitä ei enää voisi heitellä huolimattomasti mihin tahansa suuntaan eikä sillä olisi enää samaa pelotevaikutustakaan.

Tällaisilla epämääräisilmaisuilla pyritään pelottelemaan ihmiset hiljaisiksi ja nöyriksi, mikä ei kaiken kaikkiaan toimi kovinkaan hyvin: sen sijaan, että ihminen, jolta on viety lupa sanoa, ei alistu loputtomiin, vaan ennen pitkää tekee.

Toinen tapa käyttää epämääräisyyttä aseena on väittelytilanteessa.  Tällöin kaikki resurssit hyödynnetään vastapuolen kimppuun käymiseen - ja jos vastapuoli ei tarjoa jotain mihin tarttua, sitä keksitään itse ja sullotaan tämän suuhun.  Missään vaiheessa ei puolusteta omia näkemyksiä, sillä, mikä tärkeintä, niitä ei tuoda esille ollenkaan.  Tällainen puskista ampuminen on netissä väittelyissä erinomaisen yleistä, ja mahdollistaa loputtoman tanssin, jossa yksi kanta toisensa perään hylätään todeten, että en minä väittänytkään olevani tuota mieltä.  On melkoinen etulyöntiasema, kun väittelyssä vain toisen osapuolen kanta on tulilinjalla.

Kolmas tapa on keksiä uusi hauska sana, jolla ei ole varsinaista sisältöä, mutta herättää kielteisiä mielleyhtymiä, kuten Cosmo Hunkin aikoinaan lanseeraama ilmaisu puolirikollinen, jolla hän nimitteli säännönmukaisesti kaikkia tahoja, joista ei sattunut pitämään.  Tällä tavoin saadaan assosioitua ihmiset, joista ei pidä, rikollisiksi, ilman, että kukaan voi väittää näitä nimitellyn rikollisiksi.

Kieleen pohjautuva epämääräisyys on nimenomaan pelkurin ase.  Sitä ei käytä taho, joka voisi puolustaa kantaansa totuudella - tästä syystä totuus on häivytettävä ja piilotettava, ettei kukaan huomaisi valheen jälkiä.  Onneksi aikansa näiden sumuttajien kanssa painiskeltuaan kukin oppii näkemään miten asiat todella ovat.

3 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Toisaalta ainakin itselleni on asioita, joista on vain epämääräinen näkemys ja joista on/olisi ihan mielenkiintoista keskustella. Totuus kaikista asioista ei aina ole täysin selkeä.

Silloin(kin) toki on äärimmäisen ärsyttävää, jos vastapuoli käyttää tuollaista tyyliä.

Nimetön kirjoitti...

Naulan kantaan. Tuomiojalta olisi tässä vaiheessa reilu teko julkaista perustelut lausunnoilleen.

Jos jotain hyvää pitää vihapuhekaustista hakea, niin KOK-SDP-KESK -symbioosi on vihdoin murtunut. Nyt vanhojen puolueiden on miettittävä mitä heillä on tarjottavanaan äänestäjille. Viimeistään kunnallisvaaleissa. Siellä odottaa Jytky.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Sairasta aikaamme erinomaisesti kuvaava kirjoitus. Ei lisättävää.