Pages

Ämmien maa

Tässä päivänä eräänä meni suomalainen jääkiekkomaajoukkue voittamaan itselleen maailmanmestaruuden.  Sitä he erehtyivät juhlistamaan tyypillisen miehiseen tapaan - kovaan ääneen ja ehkä aavistuksen normaaliakin tukevammassa sivumyötäisessä.  Oli Vahva Tunne ja Rento Meininki.  Tästä juhlimisesta kuitenkin valtakunnan nopean loukkaantumisen joukot sitten sydämistymään ja päivittelemään, että hyvänen aika meidän pikku leijonat on kän-nis-sä!  Melkoinen muutos kuudessatoista vuodessa - 1995 en muista moisesta olleen tietoakaan, vaikka harva silloinkaan tuoppiin sylki.  Vuoden 2011 Suomi on niin vieraantunut normaalista elämästä ja altis loukkaantumaan milloin kenenkin puolesta, että hetkeäkään ei saa riehaantua ja pitää hauskaa ettei vaan muut rupeaisi taas meistä jotain ajattelemaan.  Tästä on tullut ämmien maa.

Vuoden 1995 Suomessa ei ollut vielä mainittavasti "rasismia", väärien puolueiden kannatusta, monikulttuurisuutta tai juuri mitään siitä muustakaan, minkä päälle on vedetty paksu hyssyttelyn verho kieltämään tosiasiat.  Tällöin suomalaiset hurrasivat yhdessä joukkueensa kanssa ja saattoivat vähän samalla juhliakin ilman, että kaiken maailman asiantuntijat epäilivät jokaisesta enemmän kuin pari kaljaa juoneesta tulleen rappioalkoholisti.

Samalla kun komiteat miettivät, että pannaanko Leijonat ritalin-kuurille, Tuplis toteaa, että maassamme kaikesta miehisestä toiminnasta on tehty niin suuri peikko, että sitä ei sovi näyttää edes maailmanmestaruuden kunniaksi.  Joskus menee överiksi, mutta se on rohkeuden hinta.  Miehisyyteen on aina kuulunut tietty taipumus ottaa riskejä, osoittaa rohkeutensa ja onnistua siinä, mihin muut eivät usko.  Nimenomaan se tekee miehen - tänä päivänä se halutaan pestä kansanluonteesta kokonaan pois, ja voivotellaan ankarasti kun tervettä miehisyyttä vielä hitunen löytyy.  Pelätään miehisyyden pimeää puolta niin paljon, että heitetään saman pesuveden mukana se valoisa.  Ja niitä ei saa toisistaan tyystin irti.

Ei, en väitä, että miehinen toiminta olisi aina hieno juttu, sillä johtajuutta osoittava mies saattaa toisinaan epäonnistua.  Kuitenkin tilanne on se, että emaskuloitu, pyöräilykypärää käyttävä poikanen, joka ei ole ottanut rajoistaan selvää, on sellainen poikanen, joka ei pysty eikä halua osoittaa johtajuutta silloinkaan kun se on elämän ja kuoleman kysymys.  Rajojaan kokematon ja kaikkea pelkäämään opetettu "mies" voi niin pahoin, että jo arvostelun pelko halvaannuttaa hänet täysin.  Sellainen mies saattaa jopa uskoa, että kukkahattutädit ovat oikeassa taistellessaan miehisyyden kieltämisen puolesta, mutta ei kykene selittämään itselleen, miksi hän kokee tekevänsä aina kaiken väärin.  Hän ei pysty kuin sanomaan "kyllä, äiti", tottelemaan kulloistakin äitihahmoa, ja mätänemään sisältä.

Tämän päivän Suomessa koetetaan kieltää lausahdus "pojat ovat poikia", ja yritetään kaikin voimin osoittaa, että pojat eivät ole poikia.  Kun todellisuus ja teoria eivät kohtaa, ja pojat eivät käyttäydykään kuin tytöt, valitetaan, että kyllä nyt on päässä vikaa, laitetaan pillerikuurille ja heti.  Sitten kasvatetaan kukkapurkissa lamautettu epäsukupuoli, joka ei ymmärrä miehisyydestä kuin sen, että se on barbaarista, ja naisellisuudesta sen, että se on täydellistä.  Sitten kirjoitetaan naistenlehdet täyteen, että missä kaikki oikeat miehet ovat.

Politisoimalla miehisyydestä synonyymin pahuudelle onnistuivat maan ämmät toteuttamaan sen, että miehisiksi jäivät pääsääntöisesti lähinnä ne, jotka eivät välitä tuon taivaallista hyvästä ja pahasta (tai joilla on siitä oma käsityksensä, kuten toista kulttuuria edustavat ryhmät).  Moni nainen ihmettelee, että miksi miehet eivät pistä itseään likoon saati osoita johtajuutta, ja moni isoksi kasvanut poika ihmettelee miksi eivät saa naista tai sellaisen rakkautta vaikka he ovat kilttejä kuten pitikin.

Siitä, mikä on ihan kaikkien mielestä sosiaalisesti kivaa, on tullut paljon tärkeämpää, kuin rohkeudesta, totuudesta, voimasta tai hyvinä ja oikeina pitämiensä asioiden puolustamisesta.  Kaikki pitää tehdä konsensuksella ja yksilöratkaisut ovat aina vääriä.  Sanoja kyllä löytyy mistä tahansa ja keskustelua käydään vaikka maailman tappiin asti, mutta mitään ei uskalleta tehdä - ja kun ei olla koskaan tehty, uskotellaan, että sanat ja teot ovat sama asia.  Se mahdollistaa uskomuksen siitä, että koomikon sanoessa "vedettiin ruotsalaisia turpaan" oli kyse väkivaltaan lietsomisesta.  Se on erinomainen tapa saada aikaan heikko kansa, joka ei pysty mihinkään, ei edes jatkumaan - puhumattakaan puolustautumisesta ulkoisia uhkia vastaan.

En ole huolissani somalien, mustalaisten, suomenruotsalaisten tai oikeastaan minkään muunkaan maastamme löytyvän vähemmistön puolesta: he pitävät omastaan kiinni ja uskaltavat toimia sen pohjalta.  Samaa ilmiötä näkyy suomalaisissa ja muissa länsimaissa lähinnä marginaaleissa, joita valtavirta koettaa lakaista maton alle samalla kun ottaa troppia kestääkseen häpeänsä kanssa.

9 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Sinulla on kumman herkkä käsitys miehisyydestä, jos sitä uhkaa se, että käyttää pyöräilykypärää. 80-luvulla sellaisia ei ollut, ja minulla on siitä tosiasiasta muistona kuuden sentin mittainen arpi päälaella. Pakotan kyllä lapset käyttämään kypärää ihan samasta syystä kuin en anna kohelin naapurinpojan lainata autoani, eli kannattaa suojella sitä, mikä itselle on arvokasta.

Minusta muutenkin uhoaminen ja erityisesti uhoamisella uhoaminen, on akkamaista touhua ylipäätään. Tädit ja akat haluavat kieltää kaiken, mutta se kumpuaa heidän patologisesta vihastaan kaikkea inhimillistä kohtaan. Ajatus siitä, että tätien sekoilu tarkoittaisi sitä että on jotenkin kunniakasta ördätä, koheltaa, ja ottaa täysin tarpeettomia ja mitään hyödyttämättömiä riskejä, on typerä. Se on pelkkää uhmaa, ja antaa tädeille oikeuden määrittää sitä, mitä itse ihmisenä on.

Veeti kirjoitti...

"What most men want to know is: how come we live in a society that appears to be run by men, but feels like it's run by women? The answer is pretty simple. The men who run modern society - the politicians, businessmen, educators and priests - are men who think like women. They are men who espouse and advance female values."

Sinänsähän hätää ei ole, koska juhlia eikä juoruamisen ja kaksinaismoralisoinnin aihetta ei olisi, jos eivät miehet olisi voittaneet maailmanmestaruutta. Juhlinta oli huonosti järjestettyä jääkiekkomaajoukkueen osalta, eihän kukaan poksauttanut oluttölkkiä auki vaihtoaitiossa 5-1-tilanteessa. Torilla olisi taas pitänyt olla paremmin organisoitu lavashow. Omat saunomiset sitten omilla säännöillä, nämä yleiset juhlinnat pitäisi hoitaa ilman päihtymistä. Urheilijalle se on ehkä vielä hieman raskauttavampaa olla kännissä.

Keskustelu on nykyajan medioiden avustuksella niin äkkiä leviävää, että julkisuudessa on syytä olla entistä tarkempana.

Nimetön kirjoitti...

Naista kuuluu suojella. Miehet ovat sitä mieltä mutta niin ovat naisetkin.Yhteiskunta rakentuu pitkälti naisten eli lasten ja siten jatkuvuuden suojelulle.

Miehen idea taas on ottaa riskejä. Mennä kaukaloon ja hosua niin, että hampaat lentää. Laajemmin miehen idea on suojella naisia tarpeen vaatiessa oman turvaisuuden kustannuksella.

Onko mahdollista -- tai toivottavaa -- rakentaa yhteiskunta, jossa miehiä suojeltaisiin kuin naisia, jossa miehet itse ymmärtäisivät keskeiseksi tehtäväkseen itsensä suojelun? Tuntuu siltä, että naiset eivät ainakaan hyväksyisi sellaista miestä, vaikka miehet pystyisivät muuttumaan. Jäljelle jää juuri sellainen paskamainen ristiriita kuin kuvaat: naiset käyttävät valtaansa muuttaakseen miehen sellaiseksi, jollaisena eivät häntä halua.

Nimetön kirjoitti...

Kyllä miehisyys on karsittava pois, oli se sitten eteenpäin vievää tai kehitystä jarruttavaa. Kaikki vaaralliset miehiset ammatit on kiellettävä, likaiset työt hävitettävä ja yötyö kiellettävä. Kun sotiminen on jäänyt valtaosin miesten harteille, sodat on julistettava loppuneiksi. Kun testosteroni ja muut mieshormoonit ovat näiden ilmiöiden taustalla, on miehet kuohittava jo ennen murrosikää. Näinhän nämä miehiset voitonjuhlat saadaan hävitetyiksi.

Muuten, kun "äiti" Tarja pojitteli mikrofoniin näitä jääkiekkoa pelaavia miehiä, niin onko naisten tytöttely nyt sallittu presidentin luvalla? Vai eivätkö pojat sittenkään ole poikia?

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Voi että, mitä menit tekemään. Tuollainen miehen, miehisyydeb ja testosteronin ihannointi saattaa hyvinkin yllyttää jonkin vaimonhakkaajamiehen vetämään eukkoaan turpiin. Sanouduppa nyt heti selkeästi irti perheväkivallasta tai minä lähetän avoimen kirjeen Hyyssäriin ja päästän Stefan Wallinin irti...

Nimetön kirjoitti...

Suomi on todella masentava ja ahdistava maa elää. Koko ajan menemme huonompaan suuntaan, jossa ei ainakaan miehelle ole tilaa elää eikä olla tässä maassa. Jos olet suomalainen heteromies niin olet pahuuden ruumiillistuma, josta pitää kitkeä tosiaan kaikki luontainen käytös ja toiminta pois. Näin saamme tilalle miehiä mitkä ovat päästään niin sekaisin, että lähinnä hukuttavat pahan olonsa viinaan ja huumeisiin. Tässä maassa kun monilla miehillä ei ole hyvä olla muuten kuin kännissä, sillä todellisuus on jotain niin ahdistavaa, että olo selvinpäin ei houkuta.

Kukapa tälläisen maan eteen viitsii mitään uhrauksia tehdä jos pienestä pojasta asti sinua lyödään ja potkitaan päähän niin henkisesti ja fyysisesti. Viesti on selvä monille nuorille miehille, sinua ei haluta, sinua ei kaivata, et ole minkään arvoinen.

Tämä viesti menee kyllä perille kun sitä tarpeeksi jankutetaan lapsesta lähtien ja lopputuloksena on alati kasvava pahoinvoivien miesten joukko, jota ei itseasiassa kiinnosta enää tämä maa pennin vertaa.

Stigii

Ironmistress kirjoitti...

Ruukinmatruuna pohtii jälleen viime kesää ja sen pitkää purjehdusta. Purjehduskausi on jälleen käsillä, ja tänä vuonna olisi tarkoitus kurkistaa Atlantille.

Jouduimme kahdesti 8 boforin myrskyyn. Kun aallonkorkeus on likemmä viisi metriä, se on vaarallista, ajattelipa asiaa miten päin tahansa. Ja silloin ensimmäinen asia, mitä tehdään, on reivataan ja vaihdetaan myrskyfokka.

Se oli allekirjoittaneen tehtävä. Kipparimme piti kurssin vakaana ja katsoi, ettei ruukinmatruuna (ja siinä sivussa purje) lennä mereen.

Ruukinmatruuna valehtelisi, jos hän sanoisi, ettei häntä pelottanut. Aivan samalla tavoin kuin töissäkin on pelottanut kun ollaan tekemisissä helvetillisten lämpötilojen, sulan metallin ja myrkkykaasujen kanssa.

Mutta rohkeus ei kysy sukupuolta ja riskejä on pakko ottaa. Sillä jos ruukinmatruuna ei sinne mastonjuureen olisi kiivennyt, sen olisi jonkun toisen ollut pakko tehdä.

Tuo, mitä Tuplis kirjoittaa, pätee kyllä ihan kaikkiin ihmisiin, aivan sukupuolesta riippumatta. Ihminen voi olla ämmä aivan riippumatta mitä jalkovälistä löytyy.

Mutta ainakin lapset kunnioittavat nyt äippää aivan toisella tavalla.

Tupla-J kirjoitti...

Minun olisi ehkä päätekstissä kannattanut painottaa, että ämmä ei viittaa sukupuoleen vaan toimintatapaan.

Nimetön kirjoitti...

kuvoittavan hyvä kirjoitus ja niin totta. Ja tässä toinen kommentti jota en saanut tuossa paripvää sitten läpi : huomasin kommenttisi Raunioilla blogissa ja piti tulla ihan sanomaan, että olipahan helvetin hyvin sanottu teikältä tämä : "ei poliisi ryhdy rikolliseksi eikä rikollinen käy sellaisen tahon päälle, jonka vallasta suistuminen tarkoittaisi sitä, että rikoksiin alettaisiin puuttua. " en tiedä miksen ole itse tullut ajatelleeksi tätä juuri noin sillä juuri noinhan se on. Olen nimittäin välillä epätoivoisimpina hetkinäni ehtinyt jo ihmetellä mikseivät EDES rikolliset ikinä tapa näitä virtsapäisiä poliitikoita jne. mutten tullut tuota aatelleeksi. + tietystihän rikolliset ovat siihen liian itsekeskeisiä, eivät mitään Schaumaneita. Ei muuta. Nyt toimi.