Pages

Modulaarinen maailmankatsomus

Olen havainnut tänä päivänä ihmisten keskuudessa esiintyvän häkellyttävän paljon sellaista maailmankatsomusta, jonka mukaan elämä olisi modulaarista.  Tarkoitan ilmauksella sellaista tapaa katsoa maailmaa, jossa elämän ja yhteiskunnan rakennuspalikoiden kuvitellaan olevan samankokoisia mutta erivärisiä legopalikoita, joita voi vaihdella miten mieli tekee, ilman, että niiden sorkkimisella on mitään varsinaista vaikutusta kokonaisuuteen.  Koska nämä irralliset moduulit ovat kunkin omia leikkipalikoita, löytyy modulaarisen maailmankatsomuksen tunnustajalta hyvin vähän suvaitsevaisuutta ketään sellaista kohtaan, jonka käsityskyky riittää havaitsemaan kokonaisuuksia.

Modulaarinen maailmankatsomus on atomistinen maailmankatsomus: sen mukaan jokainen on eristetty yksilö, joka tekee vain kyseistä yksilöä koskevia valintoja tyhjiössä.  Tämä on tietenkin räikeässä ristiriidassa sosiaalisen todellisuuden kanssa, mistä syystä "mun valinnat" vaikuttavat myös kanssaihmisten elämään joko välillisesti tai suoraan.  Koska kukaan ihminen ei elä tyhjiössä, hänen kaikilla teoillaan on vaikutus.

Nämä ihmiset ovat pääsääntöisesti myös niitä, jotka kuvittelevat, että ihmisten teot ja se, keitä he ovat, ovat kaksi toisistaan irrallista asiaa.  Heistä on luontevaa ajatella, että opeteltuaan kymmenen vuoden ajan hyppimään kukasta kukkaan on tämän jälkeen selviö, että siirrytään onnellisesti yksiavioiseen perhe-elämään, tai että oikein toimitaan tai paheesta pidättäydytään "silloin, kun sillä on merkitystä", mutta siihen asti antaudutaan sille joka kerta.  Tilanne on kuitenkin se, että jokaisella teollamme on vaikutus siihen, keitä olemme, eikä ilmaisia lounaita ole.

Ihmisestä, joka opettelee elämään helposti, ei vaadi itseltään mitään, käyttää päihteitä ja menee kaikkialta siitä, mistä rima on alin, kasvaa ihmiseksi, joka ei pysty muuhun.  Kynnys tehdä jotain muuta nousee jatkuvasti ja mukavuusalueelta poistuminen tuntuu hetki hetkeltä vaikeammalta.  Siinä vaiheessa onkin jo aika todeta, että minulla on sairaus, en todella pysty toimimaan oikein, eikä se ole minun vikani.  Paitsi siinä mielessä, että sitä on koko ikä ihan itse tilattu.

Modulaarinen maailmankatsomus vetoaa sen kannattajiin siksi, että se saa tilanteen näyttämään heistä siltä, että kakun voi sekä pitää että syödä: he voivat samaan aikaan olla hyviä ihmisiä ja luistaa.  Kun he katsovat yhteiskuntaa, he yksinkertaisesti laajentavat käsityksen koskemaan koko yhteiskuntaa, ja uskovat, että yhteiskunnan jäsenet voivat pehmittää itsestään minkälaisia passiivisia ihmiskasveja hyvänsä ilman, että se vaikuttaisi kansakunnan elinvoimaisuuteen tai hyvinvointiin millään tavoin.  Tästä syystä heille on täysin okei hyväksyä mikä tahansa itsetuhoisa elämäntapa, kunhan sillä ei aiheuta suoraa haittaa kenellekään toiselle yksilölle.

Modulaarisen maailmankatsomuksen voi kuitenkin omaksua vain sellainen ihminen, joka on joko riittävän kaukana tai riittävän typerä ollakseen sokea sille, mitä vaikutuksia sekä heidän että toisten valinnoilla ajan mittaan on sekä heidän elämässään että yhteiskunnallisesti.  Heidänkaltaisensa ihmiset heikentävät yhteisöä ja sen kykyä selviytyä hankaluuksista (tai edes jatkua seuraavaan sukupolveen), koska keskittyessään siihen, mitä kukin haluaa, ja juhlistaessaan sitä, he eivät tule koskaan ajatelleeksi sitä, mikä olisi kenellekin ja kaikille hyväksi.

6 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Täälläpäässä ajateltiin kirjoittaa täsmälleen samasta aiheesta, mutta sinä ehdeitkin ensin. Hyvä teksti, ja summaa varsin hyvin, mistä on kyse.

Tiedemies kirjoitti...

Teillä kahdella näyttäisi olevan todella kummallinen tapa nähdä asia tässä suhteessa. En tiedä ajatteliko Tuplis minun kommenttiani, mutta IM selvästi teki.

Se, että sanoo "kaikki vaikuttaa kaikkeen" ei ole vielä argumentti minkään puolesta. Kuka tahansa voi sanoa niin missä tahansa tilanteessa, eikä se yksinkertaisesti tarkoita mitään. IM:n argumentit hänen homovihakirjoituksessaan olivat täyttä kuraa, ja hän kuittasi niiden heikkouden osoittamisen toteamalla "kaikki vaikuttaa kaikkeen".

Yhtä hyvin voisin todeta, että Kaikki virtaa, joten mitä te siinä keuhkoatte?

Tupla-J kirjoitti...

Totea pois vaan, mutta mieluummin jossain sellaisessa paikassa, jossa se sopii keskustelun aiheeseen.

Tupla-J kirjoitti...

Tm, eiköhän tuota tarvetta keuhkota voi purkaa siellä yhdellä jo avatulla rintamalla riittämiin.

Jos kommentoitavaa löytyy kirjoituksen aiheesta niin olen toki kuulolla.

Jaska Brown kirjoitti...

Vastoin normaalikäytäntöäni kommentoin, vaikka minulla ei ole mitään lisättävää aiheeseen. Haluan vain sanoa kiitoksen hyvin kiteytetystä kirjoituksesta vaikeasti hahmotettavasta asiasta. Mukava kuulla taas sinusta, onkin ollut hiljaisempaa kolme viikkoa.

Nimetön kirjoitti...

Käsittääkseni homoseksuaalisuuteen liittyy vain se ongelma, että homot elävät promiskuiteetissa ja tämä pahe jotenkin salakavalasti leviää heteroväestöön. Mutta en ole ihan varma onko silloinkaan kyse yhteiskunnallisesta ongelmasta, inhimillinen tragedia se kuitenkin on [samoin kuin esim. avioerojen yleistyminenkin on]. Yhteiskunnalle promiskuiteetista ei välttämättä ole sellaista haittaa että yhteiskunta siihen romahtaisi.

Minun mielestäni sinullakin on vähän modulaarinen maailmankatsomus, jos vaikkapa vaadit sosiaaliturvan alasajoa etkä huomaa että se tekisi Suomesta pienen Brasilian:

http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A42332-2002May31