Pages

Ei nimi miestä pahenna...

...jos ei mies nimeä, sanotaan.  Länsimaissa etsitään jatkuvasti kaikenlaisia kiertoilmaisuja sanoille neekeri, mustalainen ymv, koska niillä on taipumus herättää negatiivisia tunteita ihmisten mielissä.  Sanamagia ei kuitenkaan toimi, vaan kun samasta asiasta ryhdytään käyttämään uutta sanaa, sen merkityssisältö ei muutu, vaan uudet sanat ottavat ihmisten puheessa välittömästi edellisten sävyn.  Tämä johtuu siitä, että sanassa itsessään ei ole kenenkään mielestä mitään vikaa, vaan kohteessa, jota se kuvaa.

Sama toimii myös toiseen suuntaan: kun kaikkia asiaa puhuvia haukuttiin tarpeeksi pitkään rasisteiksi, on rasistista tullut monien suissa synonyymi täysjärkiselle.  Hauskin esimerkki siitä, että todellisuus ei muutu miksikään, vaikka sitä kuvaavia sanoja vaihdeltaisiinkin, on sanan suvaitsevaisuus nykymuotoinen käyttö - sen kohdalla on saatu valkoinen mustaksi.

2 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Viktoriaanisena aikana kanasta syötiin valkoista lihaa ja tummaa lihaa, kun "rinta"- ja "jalka"-sanoja ei voinut käyttää ilman että joku tunsi polttavaa häpeää.
Pöksyjen kohdalla ei auttanut sananvaihto pantalongeiksi, ei "kaatioiksi" eikä edes "nimettömiksi" - hui, yhtä hävettäviä asioita ne yhä peittivät.
Itse asiassa "neekeri"- tai "black"-sanojen käytöstä pahastuminen paljastaa pahastujasta epätoivoisesti peitellyn rasismin. Niin päin se on...

Kumitonttu kirjoitti...

Muistan kun joskus "homo" oli haukkumasana, mutta nyt siitä saa sakot. Uskomatonta. Evakot kuulivat jatkuvasti ryssittelyä uusissa kotipitäjissään, mutta ei silloin tarvinut valtion puuttua moiseen huonotapaisuuteen.

Luulisi, että mikä tahansa puolue saisi vaalivoiton, jos julistaisi, että se purkaisi yksi kerrallaan lakeja aloittaen uusimmista ja vuoden välein pidettäisiin kansanäänestys, että jatketaanko purkamista.