Pages

Salaliittoteoria

Minulla on teoria salaliitoista.  Kaikkihan tietävät salaliitot, ne hyytävät illuminaatit, joilla vedetään salassa naruista ja pyöritetään maailmaa tuosta vain ja kansaa uunottaen?  Minun näkemykseni on se, että ei se ihan näin mene.

Sen sijaan, että jossain tuntemattomassa paikassa tuntemattomat tahot kuuluisivat tuntemattomaan veljeskuntaan, joka pyrkisi tulokseen X, jota kohti maailma heidän työnsä tuloksena etenee, pidän todennäköisenä selityksenä tätä: valtaosa ihmisistä - mukaanlukien päättäjistä - ei yksinkertaisesti kykene katsomaan asioita laajemmasta perspektiivistä.

Kyse ei niinkään ole esimerkiksi feminismin salaliitosta saati sosialistien salaliitosta, vaikka molempien nimiin valtiomme hallinnossa vannotaan.  Homma kun on se, että hyvillä aikomuksilla kivetään tietä helvettiin, koska kieltäydytään havaitsemasta tai tunnustamasta osaksi todellisuutta mitään muuta kuin ne hyvät aikomukset.

Toisin sanoen mitään salaliittoa ei ole eikä tarvita tapahtumien selittämiseen: valtion edustajien lyhytnäköisyys, opportunismi, vallanhimo ja kuvitelma siitä, että politiikka on työkalu, jolla voidaan ratkaista kaikki kaikkien ongelmat (silloinkin, kun ne aikaansaadaan itse), saa aikaan tismalleen samat tulokset kuin synkeä illuminaatti.

Salaliittoa ei paljasta kukaan, koska mitään salaliittoa ei ole.  Valtion edustajat tuhoavat kansalaisten elämän huolimattomuuttaan siinä sivussa kun yrittävät näyttää huolehtivaisilta.

4 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

"...kuvitelma siitä, että politiikka on työkalu, jolla voidaan ratkaista kaikki kaikkien ongelmat (silloinkin, kun ne aikaansaadaan itse), saa aikaan tismalleen samat tulokset kuin synkeä illuminaatti."

Kuvitelma siitä, että hyvää tarkoittavat poliitikot ja virkamiehet voivat muokata yhteiskuntaa ja ihmisiä mielin määrin.

Kuvitelma siitä, että hyvät aikomukset johtavat hyvään lopputulokseen eikä hyvistä aikomuksista seuraa koskaan mitään pahaa.

Kuvitelma siitä, että tekojen eettisyys itsessään on merkittävää eikä eettisten tekojen seuraukset, vaikka ne aiheuttaisivatkin vahinkoa.

Ironmistress kirjoitti...

Tuplis, tuo on täsmälleen se sama tulos, mihin C.S. Lewis päätyi eräässä science fiction -romaanissaan.

Kami kirjoitti...

Pakko olla samaa mieltä. Minusta kyse on suurimmaksi osaksi virikkeettömän ihmismielen pakonomaisista pyrkimyksistä löytää johdonmukaisuutta ja järkeä tapahtumista. Pakottaa piirteitä joukkoihin. Antaa joukolle yksilön kasvot. Pahantahtoisen, laskelmoivan yksilön.

Voi olla että on helpompi ja turvallisempi uskoa johonkin järjestelmälliseen ja johdonmukaiseen pahaan - tai hyvään, kuin koittaa tavoittaa sitä kaaosta mitä kaikki on, välineellä joka ei siihen kykene.

Kun jonkin massiivisen salaliittoteorian jakaa osiksi, on täysin mahdollista että jokin niistä osita pitää paikkansa, vaikka koko salaliittoteoria ei todennäköisesti pitäisikään.

Ironmistress kirjoitti...

Tässä linkissä on se dystopia, mitä C.S. Lewis kuvaa