Pages

Naisen kohtelusta

Kaikki tuntevat ja valtaosa vannoo lauseen "naisia on kohdeltava hyvin" nimeen. Itse asiassa, aika oudoltahan se kuulostaisi, että sanoisi "naisia ei ole kohdeltava hyvin". Samalla kuitenkaan lause "miehiä on kohdeltava hyvin" ei ole kovinkaan tuttu eikä sitä usko nykypäivänä kukaan. Elämme niin kutsutusti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, mutta miehiä kyykytetään niin naisten, yhteiskunnan, kuin toisten miestenkin taholta minkä ehditään, vailla minkäänlaista halua tai tarvetta kohdella heitä hyvin.

Mistä tämä johtuu?

Syynä on väärintulkinta. Lause "naisia on kohdeltava hyvin" koski alunperin ladyja, hienoja naisia. Ladyn määritelmä on sellainen nainen, joka toteuttaa naisellisia hyveitä jokapäiväisessä elämässään - vastine herrasmiehelle, joka toteuttaa miehisiä hyveitä. Mitä nämä sukupuoliset hyveet ovat, ovat niitä (harvemmin luonnostaan esiintyviä) käyttäytymismalleja ja ominaisuuksia, joita vastakkainen sukupuoli heidän sukupuoleltaan edellyttää. Sukupuolensa hyveitä omaava ja toteuttava henkilö on siis ihanteellista kumppanimateriaalia.

Ladyn ja herrasmiehen asema ja kohtelu johtuivat siitä, mitä he olivat tehneet itsestään - ei siitä, miksi he olivat syntyneet. Syntyminen jommankumman sukupuolen jäseneksi ei ole ansio eikä sitä saa sellaisena pitää.

Nykyään ongelmana on se, että sekä miehet että naiset kuvittelevat naiseksi syntymisen olevan ansio ja näiden olevan syystä etuoikeutettuja. Käsitys kattaa koko yhteiskunnan: et saa surkeintakaan öykkäriä niin nopeasti aggressiiviseksi kuin sanomalla, että joku kohtelee naista huonosti, ja toisaalta lakijärjestelmämme on täynnä lakeja, virkamiehiä ja lobbareita valvomassa, ettei kenellekään naiselle vaan tulisi henkinen pipi.

Tuleeko naisesta parempi sillä, että häntä kohdellaan etuoikeutetusti? Ei tule. Hän alkaa kuvittelemaan silkan sukupuolensa olevan itselleen syy saada etuoikeutettua kohtelua, ja kun sellainen kohtelu irrotetaan ansioista, joilla se kuuluisi saada, alkaa kuvitella itselleen kuuluvan kuun ja tähdet taivaalta.

Mitä siis naisille tapahtui, kun heitä ruvettiin kohtelemaan etuoikeutetusti riippumatta siitä, mitä he tekivät ja elämäänsä elivät? Heistä tuli vihaisia.

Heistä tuli vihaisia, koska he eivät toimineet tavalla, joka olisi ansainnut erityiskohtelua. Tavoitteena oli tasa-arvo, ja herrasmiehen käytös naista kohtaan, joka ei ollut lady, sai naisen tuntemaan itsensä arvottomammaksi ja pitämään miestä ylempänään. Tästä syntyi toisen sukupolven feminismi - hyvin kohdeltujen naisten marxistinen punk-liike, joka lähti taistelemaan kuvittelemaansa sortajaa vastaan.

Ensinäkemältä paradoksaalinen ilmiö, huonosti käyttäytyminen etuoikeutetussa asemassa, on kuitenkin sääntö, joka on toiminut läpi ihmiskunnan historian, riippumatta viiteryhmästä, johon sitä soveltaa. Samalla tavalla kuin jotkin vähemmistöt eivät käyttäydy kunnolla yhteiskunnan suotua heille erioikeuksia, eivät naisetkaan käyttäydy hyvän naisen tavoin siksi, että heidät on nostettu jalustalle - heistä ei tule kiitollisia vaan katkeria.

Naiset halusivat oikeutta, mutta miehet vetivät överiksi ja antoivat etuoikeuden. Etuoikeus ei tyydytä oikeustajua, vaan synnyttää kateutta ja katkeruutta sekä etuoikeutettujen että heidän, jotka eivät ole etuoikeutettuja, kesken.

Yhtäkään naista, joka ei tee jotain ansaitakseen hyvää kohtelua, ei tule kohdella yhtään sen paremmin, kuin miestä, joka ei ansaitse hyvää kohtelua. Sen sisäistäminen lopettaa sukupuoltenvälisen oikeuksien epäsuhdan ja kuvitelman naisten sorretusta asemasta - miesten täytyy lakata suomasta ansiotonta arvonnostoa naisille, ja he voivat havaita, että jotkut alkavat käyttäytyä tavalla, jolla he ansaitsevat ladyn nimen.

Hyvän kohtelun tulee olla palkinto hyvästä käytöksestä. Jos hyvää käytöstä ei ole, kyseessä on silkka ylenkatse ja holhous - palkkiota ei saa antaa ennenkuin sillä on syytä. Meillä miehillä on ollut ketunhäntä kainalossa: olemme halunneet tehdä naisista hyveellisiä ja kuvitelleet kannustavamme siihen kohtelemalla heitä tavalla, jonka hyveellinen nainen ansaitsee. Vähänpä tiesimme.

Antamalla palkintoporkkanan etukäteen poistimme motiivin käyttäytyä ladyn lailla.

3 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Suunnilleen noin. Tuo oli todella hyvä teksti - ja noin sen pitäisikin olla.

Ruukinmatruuna muistaa nuoruudestaan erään ystävättärensä, jolla oli mottona maksan itse juomani. Vaikka hän saikin sillä hyvin kylmän ja etäisen ihmisen imagon, hän kuitenkin oli miesten kunnioittama, jollei rakastama. Hän ei vaatinut mitään kunnoitusta eikä pokkurointia vain sillä perusteella, että hän on nainen.

Ja näin pitäisikin olla.

Juho kirjoitti...

Asiaa.

Nimetön kirjoitti...

No kerrankin! Että joku mies ymmärtää, mistä kyse. Eivät naiset todellakaan halua sitä ansiotonta arvonnousua. Ja heistä rehellisiä naisia inhottavat myös ne naiset, jotka ovat keksineet, miten tätä miesten auliutta voi käyttää raa'asti hyväksi.

Tässä on iso osa syystä siihen, miksi palkat pysyvät epätasa-arvoisina, miksi pelataan jollakin muulla, kuin ansioilla, tehdyllä hyvällä työllä etc. Pelataan seksillä. Ja jos se ei kiinnosta, on III luokan kansalainen.