Pages

Vorenuksen tragedia

Koska kaikki maailman ihmiset ovat jo nähneet Rooman, ainakin ykköskauden, voin käyttää sen hahmoja esimerkkeinä.

Vorenus on hiton hieno mies. Hän kärvistelee 8 vuotta ilman naista ja palaa tämän jälkeen vaimonsa luo. Tuloksena Vorenus ja vaimonsa eivät tule toimeen käytännössä mitenkään, vaan ensinmainitun kömpelyys naisten käsittelyssä saa kaikki osapuolet häntä itseään lukuunottamatta siihen uskoon, että tämä pyrkii aktiivisesti loukkaamaan vaimoaan. Hän on hämillään, ahdistunut ja epätietoinen. Eihän sen näin pitänyt mennä.

Kontrastina Pullo, miesluntun perikuva, osaa auttaa Vorenusta naisten käsittelyssä. Tämä johtuu siitä, että Pullolla on ollut naiskontakteja - hän on käyttäytynyt ns. kusipäisesti ja viettänyt aikaa sutturoiden seurassa aina kun on tällaisia löytänyt. Hän on viettänyt aikaa naisten seurassa ja tietää miten näitä käsitellään. Pitkä aika pelkässä miesseurassa sai Vorenuksen toimimaan kaikkien kanssa kuin miesten.

Tässä on ns. kunnon miehen tragedia, ja se kuulostaa paljon vaikuttavammalta kun sitä kutsuu Vorenuksen tragediaksi. Säästä itseäsi sitä oikeaa varten, ja voit olla varma, ettei kumpikaan teistä viihdy saati ymmärrä toistaan kohdatessaan. Vietä aikaa toisen sukupuolen edustajien kanssa, vaikka olisivatkin jotain muuta kuin etsimäsi perikuva, ja opit olemaan heidän kanssaan.

Jotkut toki ovat sitä mieltä, että ihmisiä tulee kohdella yksilöinä ja että tästä syystä ei voi mitenkään päätellä pitäisikö joku tietty nainen sinusta juuri sellaisena kuin olet itseäsi ikäsi säästelleenä. Sukupuolet ovat kuitenkin erilaisia, ja miehillä on yhteisiä piirteitä keskenään, samoin kuin naisilla yhteisiä piirteitä keskenään, ja tämä yleistys muutamaa kummallista androgyyniä lukuunottamatta on pätevä. Harvempi ihminen viihtyy toisen kanssa, jos tämä ei osaa olla luontevasti kyseisen henkilön seurassa ja tarjota jonkinlaista vastetta toisen psykofyysisille tarpeille.

Vorenuksen tragedia syntyy siitä, että hän ei voinut toimia oikein: joko pettää vaimoaan ja menettää kunniansa omissa silmissään, tai ei petä, ja saa aikaan kriisin, koska ei osaa olla naisten kanssa. Hän valitsi kunniansa, kuten kunnon miehen tulee.

Mutta jos miehellä ei ole naista jonka takia olla erossa muista, missä on se kunnia, jonka uhrauksestaan saa? Kun tällainen "kunniallinen" mies sitten yhyttää naisen, josta todella mielitiettynsä haluaisi, hän ryssii hommat, koska ei tiedä naisista mitään. Mimmi jättää homman sikseen, eikä mies koe, että olisi saanut edes tilaisuutta näyttää, miten hyvä voisi olla. Hän on hämillään, ahdistunut ja epätietoinen. Eihän sen näin pitänyt mennä.

Tarkoitus ei ole glorifioida ääripääkäyttäytymistä. Keskitie on tunnetusti kultainen.

1 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Vorenius ja Pullo ovat olleet joskus todellisia, historiallisia hahmoja. J.C. Caesar mainitsee heidät "Gallian sodassaan".

Mielenkiintoista tuossa Rooma-sarjassa on ollut tavoite hakea selvyyttä heidän myöhempään elämäänsä - fiktiivisesti.

Pieniä paljastuksia luvassa...

Olen itse jonkin sortin sekoitus ko. sarjan molemmista side-kickeistä. Ärhäkkä, pösilö (nykyään dementoitunut), ekstrovertti toisaalta myös taipuvainen yksityisyyden hakemiseen - mutta myös ymmärtäväinen, nopeasti leppyvä ja rakastava mies ja ennen kaikkea - omasta mielestäni - ihan kohtuullinen perheenisä.

Ehkä vakka kuitenkin valitsee kantensa. Vaimoni (parisenkymmentä vuotta tässä ja nyt yhdessä eletty) on nimittäin kaaderiupseerin tytär... ;)

Kun nyt olen muuallaikin viitannut Ukkoon - siis isävainaaseeni - niin jatketaan nostalgiaa tässäkin.

Hän sanoi - tavattuaan ensimäisen kerran nykyisen vaimoni tyttöystävänäni - minulle kahden kesken, että et sitten yhtään lähempää löytänyt... .

Appiukkoni kun oli joskus ollut isäni esimies. ;)