Pages

Silkkaa paskaa

Jyväskylän rikospoliisin rikosylikomisario Raimo Peltovuori väittää, että juutalaisten tai muslimien arvostelu on kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Ihan siltä varalta, että kyseessä ei ole nykyisin niin yleinen journalistinen lapsus*, niin minulla on vähän sanottavaa.

Raimo, sinä olet ihan vitun kujalla. Arvostelu, toisin sanoen kritiikki, voi olla niin positiivista, neutraalia kuin negatiivistakin, minkä lisäksi se keskimäärin sisältää enemmän tai vähemmän perustellun mielipiteen arvostellusta asiasta.

Jos joku kirjoittaisi: "Tappakaa kaikki juutalaiset" (kuten esim. moskeijoissa saarnataan), se olisi kiihottamista kansanryhmää vastaan. Siinä on selvä kehotus tahi käsky tehdä pahaa jollekin ihmisryhmälle. Siinä, että joku ilmaisee kritiikkiä jotain sakkia kohtaan, ei ole. Tosiasiapohjainen kritiikki ei voi myöskään koskaan olla solvaamista saati panettelua, koska se edellyttäisi, että esitetyt väittämät olisivat valheellisia väittämiä.

Se, että minä kirjoitan, että minä en pidä muslimeista, ei ole kehotus kenellekään tehdä yhtään mitään. Se, että minä kerron miksi minä en pidä muslimeista, ei myöskään ole sitä. Edes se, että kerron suoraan, minkä takia pidän heitä vaarallisena ja vahingollisena niille arvoille ja asioille, mitkä ovat minulle tärkeitä, ei ole kiihottamista kyseistä kansanryhmää vastaan. Se on tosiasioiden kertomista.

Jos joku muodostaa (tosiasioiden pohjalta) mielipiteen jostakin kansanryhmästä (kuten minä olen tehnyt), ei se ole rikos. Mielipiteen ilmaisu nauttii perustuslain suojaa.

*Journalistisella lapsuksella tarkoitan olkiukkojen pykäämistä sullomalla toisten suihin asioita, joita he eivät ole sanoneet, sanotun irroittamista kontekstistaan, ym. tietoista valehtelemista.

4 kommenttia:

Ava kirjoitti...

Tähänkö on tultu? Tuhansien vuosien evoluution, parin maailmansodan, parin ydinpommin, muutaman diktatuurin kaatumisen, YK:n ja Amnestyn perustamisen jälkeenkö ei edelleenkään eikä vieläkään saa sanoa, mitä ajattelee?
Ei saatana.

Tällainen mielipidevainoaminen valtion virkamiesasemassa olevien taholta on kyllä käsittämättömän julmaa ja aivan helvetin sivistymätöntä. Sen rinnalla pimeä keskiaikakin alkaa näyttää todelliselta edistyksellisyyden sarastukselta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Amen. Ei lisättävää. Samaa mieltä. Soitan komppikitaraa. Voimia eloon Tupla-J:lle muutenkin.

Nimetön kirjoitti...

Luulen, että elämme viimeisiä hetkiä, kun sananvapaus perusoikeutena on oikeasti olemassa.

Kauanhan siitä saatiinkin nauttia. Viitisentoista vuotta.

Oli muuten hyytävää tekstiä poliisiviranomaisen suusta.

Tupla-J kirjoitti...

Jep, jos kyseessä on oikeasti maamme poliisin virallinen kanta eikä joku mutuna tuhnaistu aivopieru, niin täytyy myöntää, että Illman kumppaneineen on tehnyt oikeusvaltiosta selvää ennätysajassa.