Pages

Ei näin.

Näitä uutisia joutuu nykyään näkemään aina vain useammin.

Mitä pidempään valtion ja kansan oikeustaju ovat keskenään ristiriidassa, sitä todennäköisemmin oikeudenkäyttö siirtyy kansan käsiin, koska kansa ei enää luota väkivaltakoneistonsa kykyyn ylläpitää järjestystä yhteiskunnassa. Siinä vaiheessa, kun kansa rupeaa käyttämään oikeutta, homma toimii tunneargumenteilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kärsimään joutuvat myös ne, joilla ei ole osaa eikä arpaa tapahtuneisiin rikoksiin.

Se, että valtio kusee kansan oikeustajun päälle, ei ruoki mitään muuta kuin lisää väkivaltaa ja rikoksia niitä kohtaan, jotka eivät ole niitä tilanneet. Jos siinä vaiheessa valtio asettuu suuttuneita lainkuuliaisiksi mutta epätoivoisiksi itseään pitäviä kansalaisia vastaan, on se suora signaali näille: olemme teitä vastaan, rikollisten puolella. Jengi tietää mitä sellaiselle hallinnolle tehdään.

Rangaistuksia väkivaltarikoksista on paitsi kovennettava myös saatava rangaistuskäytäntö sellaiseksi, että tuomareilla olisi munaa ajatella myös yhteisön eikä vain väärintekijän parasta ja täten uskaltaa antaa jotain muitakin rangaistuksia kuin asteikon lievimmästä päästä.

Suomalainen oikeuskäytäntö lisää jatkuvasti panoksia aikapommiin. Aikapommiin, jonka räjähtämisestä ei hyödy kukaan.

1 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Olen miettinyt tätä oikeustaju-kysymystä viime aikoina paljon.

Mihin esimerkiksi Halla-ahon haastaminen johtaa. Suomalainen kolmen lapsen isä, joka puolustaa suomalaista elämän muotoa toki välillä aika särmikkäästi, tuomitaan.

Oikeustaju murtuu myös syyttömien rankaisemisesta ei pelkästään syyllisten hyysäämisestä.