Pages

Päätös

Niin moneen kertaan olen miettinyt, että miltähän nykyminusta tuntuisi viettää pidempiä aikoja ilman viinaksia, että en enää kehtaa olla kokeilematta. Ei tule mieleen, että olisin ainakaan viimeiseen vuoteen viettänyt juuri yli kahta viikkoa ottamatta edes yhtä kaljaa.

Aina on tullut otettua - jos ei muuten niin siksi että muutkin ottavat, eikä minulla ole mitään varsinaista syytä olla ottamatta. Ei minulla ole oikeastaan nytkään mitään sen kummempaa kuin se, että en puhu paskaa aiheesta itselleni saati muille. Menin sanomaan, joten pidän sanomani.

Päivä 1 on nyt. Seuraava aukeaa aikaisintaan 2.10.2009.

13 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Onnea yritykseen.

Omana mielipiteenäni sanoisin, että jos aikoo olla noin pitkän ajan käyttämättä alkoholia, niin ei ehkä kannattaisi asettaa minkäänlaista takarajaa. Jos aikoo olla vuoden juomatta, niin sen onnistuminen vaatii jo paljon ajatustyötä, sillä henkisen riippuvuuden taltuttaminen on asia, joka pitää kohdata. Vuoden aikana kun joutuu kohtaamaan kaikki tilanteet, jolloin alkoholia yleensä on käyttänyt.

Itse lopetin käytön hieman yli kaksi vuotta sitten. Eka vuotena houkutuksia oli paljonkin, mutta sen jälkeen käyttäminen ei ole ollut mielessä. Nykyisin se ei ole vaihtoehto.

Sen vielä sanoisin, että saunaoluella silloin tällöin ei ole juurikaan merkitystä. Kovalla kännijuomisella taas on, ja jos pystyy välttämään sen, niin elämän laatu paranee huomattavasti. En välttämättä suosittelisi absolutismia edes vuodeksi, jos siihen ei sinänsä syytä ole.

t Uuno

Tupla-J kirjoitti...

En välttämättä meinaa olla ehdottoman absolutisti loppua ikääni, jollei se tunnu mielekkäältä ratkaisulta, mutta vaikka ilman sitä saunakaljaakin olo olisi suoraan hanurista, meinaan sen vuoden kehittää jotain muuta täytettä elelyyni. Sikäli kun en meinaisi pärjätä ilman, olisi kyse riippuvuudesta, ja siinä vasta syytä olisikin lopettaa.

On silloin tällöin mielestäni ihan terveellistä ravistella tottumuksiaan. Tämä on mielenkiintoinen kokeilu, sillä enemmän tai vähemmän juomantäyteinen elämä on täyttänyt tyhjää vapaa-aikaani sen verran pitkään, että minua kiinnostaa se, mitä keksin tilalle.

Oma veikkaukseni on, että jotain melkoisesti kehittävämpää.

Ava kirjoitti...

On silloin tällöin mielestäni ihan terveellistä ravistella tottumuksiaan.

Tismalleen.
En voi olla enempää samaa mieltä tästä.

Nimetön kirjoitti...

Onnea yritykselle. :)

Tupla-J kirjoitti...

Kiitosta, joskin olen sitä mieltä, että koskaan ei ole järkevää yrittää yhtään mitään.

Joko tekee tai sitten ei.

Nimetön kirjoitti...

Onnea vaan. Tein itse saman tempun viime vuonna ilman takarajaa. 2 kuukautta meni ilman pisaraakaan, sitten lipsui.

Tupla-J kirjoitti...

Jotenkin veikkaisin, että ilman takarajaa on paljon vaikeampi pitäytyä suunnitelmassa.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Olin kerran puolitoista vuotta ilman tippaakaan alkoholia. Tämä tapahtui 23 - 24½-vuotiaana. Aloitin tämän absolutismijakson 23-vuotissyntymäpäiväkännieni jälkeen. Tuli liiallisesta ryyppäämisestä niin paha olo, että lopetin alkoholin juonnin toistaiseksi, ilman mitään takarajaa.

Sen puolentoista vuoden aikana vain vitutti, kun joutui kaikenlaisissa bileissä juomaan jotain appelsiinimehua toisten juodessa shampanjaa tai punaviiniä tms. Puolentoista vuoden jälkeen tulin siihen tulokseen, että voin ihan hyvin muuttaa mielipidettäni alkoholin käytöstä. Minulla ei ole mitään sellaista uskonnollista periaatetta, että minun olisi pakko pitää kiinni jokaisesta joskus tekemästäni päätöksestä. Totaalinen absolutismi on liian fanaattista ja ennen kaikkea sosiaalisesti huomiotaherättävää. Kohtuukäyttö on parempi vaihtoehto.

Raivoraittius on kuitenkin tietysti parempi kuin alkoholin liikakäyttö.

Nimetön kirjoitti...

Tuossa Mikko Ellilän tapauksessa tulee mielestäni hyvin esiin tilanne, jossa ei välttämättä ole kyetty taklaamaan alkoholin käytön aiheuttamaa henkistä riippuvuutta.

Kannattaa muistaa, että alkoholi on oikeasti myrkkyä, eikä sovi ihmiskeholle millään annostuksella. Alkoholin käyttöä ei voida perustella terveyden kannalta. Tässä mielessä terveyden kannalta ajateltuna absolutismi on AINA parempi ratkaisu kuin kohtuukäyttö. Käyttäminen voidaan perustella toki sosiaaliselta kannalta.

Itse en ole huomannut juurikaan painostusta ympäristön kannalta, eikä muiden mielipiteet omasta käytöstäni kiinnostaisi muutenkaan. Se on kylläkin totta, että bileissä yms. tilaisuuksissa en enää viihdy. Toisaalta olen löytänyt paljon parempaa tekemistä niiden tilalle.

Edelleen, tämä ei ole moralisointia, vaan ihan pohdintaa asiasta.

t Uuno

Ps. Raittius on sitä (jos sitä nyt ylipäänsä haluaa tavoitella), että alkoholia ei tee mieli missään tilanteessa. Kokemuksesta voin sanoa, että se ei ole lyhyt prosessi.

Tupla-J kirjoitti...

Jaa, esimerkiksi se lasillinen punaviiniä päivässä on kelpo antioksidantti eikä sen sisältämä alkoholimäärä kummoista myrkytystilaa yksinään luo.

Mielenkiintoista on myös se, että kun ihmiskehon ehdollistaa vastaanottamaan sitä myrkkyä oheistuotteineen tarpeeksi kauan, saattaa kroppa mennä shokkiin siitä kun sitä ei sitten enää yhtäkkiä kovan käytön jälkeen saakaan.

Itsehän olen sitä mieltä, että mitä vähemmästä määrästä siihen varsinaisesti kuulumattomia/huumaavia kemikaaleja kroppani kokee "tarvitsevansa", sen parempi on tilanne.

Tosin edelleen: en ole lopettamassa viinaksien ottamista pysyvästi jos en tykästy raittiuteen itseensä, sillä pidän monien alkoholijuomien mausta ja lievästä noususta.

Katellaan tässä miten homma etenee; kahdesta baari-illasta huolimatta olen viihtynyt mukavasti ilman alkoholia.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Kannattaa muistaa, että alkoholi on oikeasti myrkkyä, eikä sovi ihmiskeholle millään annostuksella. Alkoholin käyttöä ei voida perustella terveyden kannalta.

Juuri se, että alkoholi on myrkkyä, on nimenomaan syynä siihen, että pieni määrä alkoholia silloin tällöin nautittuna vahvistaa ihmiskehon solujen luontaista, biologista vastustuskykyä viruksille, myrkyille yms. asioille.

Se toimii siis hieman samaan tapaan kuin rokotus.



Tässä mielessä terveyden kannalta ajateltuna absolutismi on AINA parempi ratkaisu kuin kohtuukäyttö.

Edellä esitettyyn viitaten totean, että tuo ei ole totta.

Kohtuukäyttö - siis nimenomaan KOHTUUKÄYTTÖ eli miehille korkeintaan 20 annosta viikosta, korkeintaan 5 annosta saman päivän aikana - tuottaa positiivisia terveysvaikutuksia vastustuskyvyn vahvistumisen kautta.



Itse en ole huomannut juurikaan painostusta ympäristön kannalta, eikä muiden mielipiteet omasta käytöstäni kiinnostaisi muutenkaan. Se on kylläkin totta, että bileissä yms. tilaisuuksissa en enää viihdy. Toisaalta olen löytänyt paljon parempaa tekemistä niiden tilalle.

Tuo on epäsosiaalisuutta, joka voi olla paljon pahempi ongelma oman elämän kannalta kuin alkoholin kohtuukäyttö. Jos et enää lainkaan viihdy bileissä, sinulta häviää suuri osa ihmiskontakteja.

Sosiaalisen elämän vähäisyys eli suomeksi sanottuna liiallinen yksinäisyys on ihan konkreettinen mielenterveysongelmien syy.

Sosiaalinen kanssakäyminen on myös usein ihan taloudellisesti hyödyllistä, koska laajan kontaktiverkoston kautta ihminen voi saada esim. uusia työpaikkoja tai tietoa hyödyllisten tavaroiden ja palveluiden ostajista ja myyjistä. Monet esimerkiksi vuokraavat asuntonsa tuttavilleen eivätkä koskaan laita vuokra-asunnostaan mitään ilmoitusta lehteen. Laajan kontaktiverkoston omaava ihminen voi saada itselleen tuttaviensa kautta esimerkiksi paremman tai edullisemman asunnon, auton, kesämökin, tietokoneen jne. kuin olisi muuten saanut.

Nimetön kirjoitti...

Juu, tuota kohtuukäytön terveellisyyden ilosanomaa olen kuullut ennenkin, mutta se ei vaan pidä paikkaansa. En kuitenkaan ala tästä kiistelemään, vaan voimme olla tästä eri mieltä. Totean vaan, että alkoholi tuhoaa aivosoluja AINA, eikä se ole koskaan ihmiselle myönteinen asia. Samoin voisin suositella myös muiden myrkyllisten aineiden nauttimista terveyden kohentumisen muodossa.

Onneksi asiani eivät ole niin onnettomasti, että ihmiskontaktit olisivat vähentyneet juomisen lopettamisen seurauksena. Tämä oli alkuun kyllä pelkona, mutta niin ei kuitenkaan käynyt.

No juu, eiköhän tämä riitä tästä. Kukin tavallaan...

t Uuno

Ava kirjoitti...

Vastine Ellilälle: Juuri se, että alkoholi on myrkkyä, on nimenomaan syynä siihen, että pieni määrä alkoholia silloin tällöin nautittuna vahvistaa ihmiskehon solujen luontaista, biologista vastustuskykyä viruksille, myrkyille yms. asioille. Se toimii siis hieman samaan tapaan kuin rokotus.

Aijai mitä paskaa.

Onhan sulla tarjota näyttöä noiden väitteiden tueksi?
Minulla nimittäin ois näyttöä 180 astetta toiseen suuntaan.

*http://www.rsoa.org/lectures/2_08/2_08.pdf

->huomaa erit. sivut 15-22 ja loppuyhteenveto s. 27, vaikka alussa aika mainiota selvitystä immunologiasta.

*http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh21-1/30.pdf

->"Studies in laboratory animals and in humans have demonstrated that even acute,
moderate alcohol consumption can
impair the body’s defense against
bacteria and viruses, although these effects are likely only transient.
The clinical implications of such a transient
immunodepression still need to be
studied further. For certain types of infections (e.g., HIV and mycobacteria), however, the failure of an appropriate
initial immune response to
pathogens can have profound and potentially prolonged effects on the immune system and the drinker’s health. -- It is important, however, to dissect the effects caused by the body’s chronic exposure to alcohol itself and the effects of other alcohol-related immunomodulatory conditions, such as malnutrition, vitamin deficiencies, and alcoholic liver disease.
"

Jos olet laiska lukemaan, WikiPedia tiivistää: Alkoholin käyttö alentaa immuniteettia ja haittaa hermosolujen toimintaa.

Vastaavasti tämä toinen suomenkielinen lähde (http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Alkoholi), luetellessaan alkoholin elinjärjestelmäkohtaisia vaikutuksia, käyttää tällaista sanamuotoa:
välillisesti alentunut immuunivaste

Kohtuukäyttö - siis nimenomaan KOHTUUKÄYTTÖ eli miehille korkeintaan 20 annosta viikosta, korkeintaan 5 annosta saman päivän aikana - tuottaa positiivisia terveysvaikutuksia vastustuskyvyn vahvistumisen kautta.

No ei sinne päinkään.