Pages

Itse valitset osasi

Sattumaa ei ole olemassa. On ainoastaan tilanne, jossa kaikkia vaikuttavia tekijöitä ei tiedetä luotettavasti. Mikään ei ole kiinni onnesta, eikä kukaan ole ajopuu. Kaikki, mitä ihmiselle milloinkin tapahtuu, on tavalla tai toisella itse valittu.

Kyllä, itse valitsit lähteä juuri sitä reittiä kotiin juuri siihen aikaan ja siinä tilassa, ja pääsit parahultaisesti kohdille nauttimaan aseellisesta ryöstöstä, jonka Lefa ja Feija päättivät kavereidensa kanssa suorittaa osapuilleen siihen aikaan ja siinä paikassa, ihmiselle, jonka kriteerit onnistuit täyttämään.

Sattumaako? Ei. Huonoa tuuria? Ei. Olisitko voinut välttää tämän? Kyllä. Miten? Olemalla sillä hetkellä jossain muualla. Tekeekö tämä sinusta vastuullisen siitä, mitä sait kärsiä? Ei missään muussa mielessä kuin siinä, että olit kyvytön tai haluton estämään tilannetta sen käynnistyttyä ja saatuasi asian kannalta olennaista tietoa.

Joidenkin mielestä on epäreilua, että ei tuollaista voi mitenkään tietää saati ennustaa. Eihän se reilua olekaan, mutta se ei myöskään tee tapahtumasta satunnaista. Kaikki asiat ovat tapahtuneet syystä, vaikka niitä syitä ei tietäisikään. Onnella saati sattumalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Ihmisille ei vain "tapahdu" asioita. Ihmiset myötävaikuttavat siihen tapahtumiseen tietoisesti tai tiedostamatta.

Kutakuinkin ainoa asia, mitä ihminen ei voi valita, on se, mitkä geenit saa ja millaiseen yhteiskuntaan ja perheeseen syntyy. Siinä yhteydessä voi puhua onnesta, koska siinä valintaa ei tee ihminen itse, vaan toiset - ilman minkäänlaista yksilön myötävaikutusta asiaan. Koska häntä ei ole kopulaatiossa käytännön tasolla vielä olemassa, valinta ei ole hänen käsissään.

Sen jälkeen kaiken tapahtuneen olet valinnut itse, tavalla tai toisella. Etkä ole tiennyt kaikkea, mitä olisit halunnut tietää, ja on epätodennäköistä, että koskaan tietäisitkään.

Reilua? Irrelevanttia.

2 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Näin juuri. Olen tainnut itsekin tämän teeman liepeillä joskus heilua.

Ongelmallista kaikesta tekevät ne asiat jotka koetaan oikeuksiksi ja sitä kautta joksikin muuttumattomiksi luonnonlaeiksi. Niissä pesii musta joutsen!

Juho kirjoitti...

Sattuma on huono sana isossa mittakaavassa. Ihmisen arkinäkökulmasta se on kuitenkin ihan käyttökamaa.