Pages

Kerran forumilla

Olipa aurinkoinen iltapäivä forumilla, kun hyvänpäiväntutut Servius Autoritatius Totalitarius ja Primus Libertius Justus kohtasivat ja kuulumiset vaihdettuaan alkoivat keskustella päivän polttavasta aiheesta.

SERVIUS: Kai kuulit siitä, kun Publius-Ennius Antisocialus päätti ruveta valamiehistöksi ja tuomariksi ja harvensi tielleen sattuneita ja lopuksi itsensä?
PRIMUS: Jo vain, hankala sitä on ollut säästyä kuulemasta. Muusta ei ole kaupungissa puhuttukaan. Hän ymmärtääkseni toteutti aikeensa heittokeihäillä, joihin sitten loppujen lopuksi itsensäkin syöksi ettei päätyisi lainvalvojien käsiin?
S: Näin on asia. Tämän johdosta olenkin ajatellut, että olisi kerrassaan esimerkillistä kieltää kaikilta aseet jos he eivät ole palveluksessa.
P: Mitäs järkeä tuossa on? Minusta aselainsäädäntömme ajaa asiansa.
S: Jos Antisocialus ei olisi saanut käsiinsä heittokeihäitä, hän ei olisi saanut vapaita kansalaisia hengiltä.
P: Kyllä kyllä, mutta Antisocialus otti itsensä jo hengiltä. Miksi ihmeessä kiusata vapaita kansalaisia ja estää heitä harjoittelemasta aseenkäyttötaitoa kuten ennenkin? Se on kehittävää puuhaa.
S: Mitä kuulenkaan? Oletko muka sitä mieltä, että aseita ei tulisi kansalaisilta kieltää?
P: Kyllä vain, kuomaseni. Kansalaisten elämää toki vaikeuttaisi se, etteivät he saisi kantaa veistä syödäkseen tahi opetella taistelemaan pitääkseen itsensä kunnossa puolustaakseen kansaansa vihollisten hyökkäyksen varalta - esimerkiksi sellaisten kuin Antisocialus.
S: Mutta minä en itse jaksa ruveta moiseen, juon mielummin itseni tainnoksiin ja sammun vomitoriumiin. Eikö aseet kieltämällä olisi ehkäissyt Antisocialuksen tekoset?
P: No kyseiseltä päivältä ehkä. Antisocialus oli hullu ja halusi tappaa muut, ja otti välineekseen ensimmäisen asian jonka keksi. Jos hän ei olisi käyttänyt asetta, hän olisi voinut vaikkapa myrkyttää ihmisten juomaveden ja tappaa paljon isomman määrän.
S: Mutta Antiokiassa tapetaan paljon vähemmän ihmisiä heittokeihäillä, siellä kun niitä ei julkisesti saa omistaa.
P: Tämä pitää paikkansa. Siellä ihmiset tappavat toisiaan muilla keinoin, määrät kuuluvat olevan osapuilleen samat kuin täälläkin.
S: Nyt sinä olet sitä mieltä, että kaikkien pitäisi kulkea ympäriinsä heittokeihäät kourissaan. Minusta sellainen on vaarallista touhua, etenkin orgioissa, joissa ihmiset ovat päissään ja usein pikaistuksissaan alkavat nujakoida.
P: Ystäväni Servius, olet käsittänyt väärin. En kannata nykyisen lain muutosta, vaikka olenkin kuullut, että korrelaatio aseistuksen ja ryöstetyksi tai tapetuksi tulemisen kanssa on laskeva. Ei nykyäänkään saa kantaa orgioissa asetta, ja nekin ovat valvottuja tilaisuuksia.
S: Mutta tämähän kuulostaa aivan siltä kuin olisit sitä mieltä, että aselainsäädännössä ei olisi mitään vikaa.
P: Näin on asia, ystäväiseni.
S: Mutta ihmisethän voivat käyttää aseita väärin!
P: Se pitää paikkansa.
S: Yhteiskunnassa, jossa ihmisillä ei ole aseita, ei niitä voida väärinkäyttää, eikö totta?
P: Logiikkasi on pistämätön.
S: Eikö silloin aseeton yhteiskunta ole turvallisempi kuin yhteiskunta, jossa saa kantaa aseita?
P: En olisi tuosta niinkään varma. Improvisoituja aseita on aika helppo valmistaa, minkä lisäksi rikolliset aika vähän kielloista välittävät. Minua pelottaisi tilanne, jossa vain rikolliset voisivat olla aseistettuja.
S: Tuossa on kyllä tietyllä lailla perää. Tilanne on vain niin, että aseet pelottavat minua, enkä toivoisi niitä näkeväni.
P: Pelottaviahan ne toki ovat, mutta vielä pelottavampia ne ovat silloin, kun niitä on vain vastapuolella. Ajattele niitä vähän samaan tapaan kuin palokuntaa: mieluummin sinulla on sellainen etkä tarvitse sitä kuin päädyt tilanteeseen, jossa sille olisi tarvetta eikä sinulla moista olisi.
S: Millä minä nyt suojaudun Antisocialuksen kaltaisilta hulluilta?
P: Heikäläisiä ei kovin monta ole ja ennen pitkää hänenkaltaisensa päätyvät lainvalvojien hoteisiin. Varmaa turvaa en voi heiltä suoda, mutta todennäköisempää on, että Juppiter itse korventaa sinut salamalla.
S: Minä kyllä pelkään ukkostakin.
P: Sitä en epäile. Nyt minun täytyy kuitenkin jatkaa matkaa, on paljon asioita hoidettavana. Tule käymään ukonilmalla vaimosi kanssa, jos vaikka seura toisi rohkeutta kestää Juppiterin uhka. Meillä ei kotosalla ole tavallisia työkaluja kummempia aseitakaan.
S: Se käy, ystäväiseni. Sain keskustelustamme ajattelun aihetta.

Miehet lähtevät eri suuntiin ja myöhemmin kävi ilmi, että myös senaattorit olivat sitä mieltä, että yhden hullun riehumisesta ei ole tolkkua koko kansaa rangaista.

0 kommenttia: