Pages

Kansallissankareista

Kautta historian jokaisen menestyneen kansan voi tunnistaa siitä, että sen keskuudesta on löytynyt tarvittaessa kansallissankari tai useampia. Nämä henkilöt ovat olleet avainasemassa kansan menestyksen ja säilymisen kannalta. He ovat tehneet tarpeelliset – usein hirviömäisetkin – teot kansansa etua silmälläpitäen.

Nykyisenä tasa-arvoistamisen aikana on vaikea löytää ihmistä, jota tituleerata kansallissankariksi: aina löytyy halventajia nollaamaan vaikkapa kansallissankarimme Eugen Schaumanin sankariteon jollain asiaankuulumattomalla seikalla kuten vaikkapa tyttöystävän jättämisellä. Heidän kaltaistensa mielestä sankarin täytyy olla yli-inhimillinen ja virheetön, jotain henkilökultin ja palvonnan ansaitsevaa.

Vaan kun jokainen sankari on ihminen – niin hyvässä kuin pahassa.

Normaaleissa, vakaissa oloissa sankareita ei tarvita. Sankari nousee esiin kriittisessä tilanteessa täyttämään tärkeän tarpeen: kansan jatkuvan sisällissodan lopettaminen (Tokugawa), Eurooppalaisen sivilisaation (Leonidas) ja kristikunnan (Vlad III) pelastaminen valloittajilta tai vaikkapa kansan sortajan ja oikeuksien viejän tappaminen (Eugen Schauman). Sankari tekee sen mikä on tehtävä.

Nykyään kansallismielisyydellä on ruma kaiku, mistä syystä myös kansallissankareita panetellaan. Pääministeri Matti Vanhanen sylki sankarin haudalle tuomitsemalla tämän sankariteon ja haukkuen terroristiksi - juuri sinä maailmanaikana, jona sana terroristi edustaa äärimmäistä pahaa. Tästä on helposti pääteltävissä, että kansallissankaria kohtaan suunnattu viha suunnataan myös kansaan, jonka sankari henkilö on.

Eurooppalaisten maiden kansallistunto on alamaissa. 1960-luvun jälkeen nationalismi on eurooppalaisessa uuskielessä merkinnyt yksinomaan natsismia, ja kaikki kansan suvereniteetin säilyttämiseen ja tukemiseen tähdänneet lausunnot ovat saaneet saman tuomion. Viime vuosina tämä on laajennettu koskemaan myös demokratiaa. Kansalaisen oikeutta ilmaista mielipiteensä ja pyrkiä vaikuttamaan valtionsa asioihin suitsitaan nyt armotta epämääräisin ja mielivaltaisin viharikoslainsäädännöin, jotka tekevät sekä sananvapaudesta että kansan vallasta selvää.

Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. (Poliittisen) mielipiteensä ilmaisun kriminalisointi suoraan ja vailla tulkinnanvaraa tuhoaa demokratian.

Sananvapauden rajoittaminen ei lakkauta ongelmia, jotka soraääniä ovat tuottaneet. Sananvapauden rajoittaminen aikaansaa vain sen, että seuraavaa protestia ei tehdä sanoin.

Sen protestin tekevät sankarit.

7 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Loppuvirkkeen kanssa täysin samaa mieltä.

Olen tästä ennenkin kirjoittanut jossain, mutta Saksalta kiellettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen asevelvollisuus. Se tietysti oli yksi ilmiö isommassa kuvassa, mutta osatekijänä varmasti siihen mitä seurasi. Tämä siis Canettin ajatelma.

On hauska ajatus että kompensaation äärimmäisyys olisi suhteessa alkutilanteen tekijöiden käänteiseen äärimmäisyyteen siihen nähden. Tämä siis sisältyy siihen ajatteluun että kaikki on liikkeessä. Matalapaineesta korkeapaineeseen.

Pitäisikin ruveta pitämään silmällä vastaavia mekanismeja. Kyllä se minun järkeen käy ainakin että tukahdutusyritykset vain lisäävät liekkiä. Voi olla että järjessäni on jotain vikana.

Ainut tapa pysyä keskiviivalla on pyrkiä säilyttämään vallitseva tila. Kaikki muu on ylimielisyyttä, vähintään harkitsemattomuutta. Tai en tiedä. Ehkä tietty itsetuhoisuus on avain kehitykseen.

Dr. Doctor kirjoitti...

"Ainut tapa pysyä keskiviivalla on pyrkiä säilyttämään vallitseva tila. "

Kami on konservatiivi ; ), mikä ei tietysti yllätä.

Miksi tämä blogi on muuten homon värinen ?

Tupla-J kirjoitti...

Homon värinen?

Homon värinen samaan tapaan kuin mun tukka. Homon värinen, samaan tapaan kuin mun lihakset. Homon värinen. Samaan tapaan kuin mun mielipiteet.

Voi olla, että heteroudestaan epävarmat ja homovastaiset putoo matkasta.

Kiihotuskirjoitukseni eivät ole tähän mennessä tähdänneet seksuaaliseen suuntautumiseen; tuskin suuntautuvat vastakaan.

Dr. Doctor kirjoitti...

Ei se ollut moite.

Tupla-J kirjoitti...

Eikä mun vastaukseni järkevä. Kylläpä join hurjat määrät väkijuomia. Nyt on tukka kipee vaikka olenkin kalju.

Kami kirjoitti...

"On hauska ajatus että kompensaation äärimmäisyys olisi suhteessa alkutilanteen tekijöiden käänteiseen äärimmäisyyteen siihen nähden."

Mitä vittua? Liikaa sieniä. Kyllä se ihan järkevältä kirjoittaessa tuntui.

Tupla-J kirjoitti...

Sienestys on hieno asia maailmassa.