Pages

Hyvä versus paha

On hassua, että on ihmisiä, jotka mieltävät itsensä pahoiksi. Tapahtui tämä sitten vahvemman oikeuden kannattamisen, rasistiksi itsensä ruoskimisen, saatananpalvonnan tai vaikkapa perisynnistä kärsivän sukupuolen nimissä. Kaikkihan sen tietävät, että ei kukaan millään tasolla looginen ihminen ole oikeasti mielestään paha.

Tästä johtuu, että se, mikä pahaksi mielletään, esiintyy yleensä pahiksiksi itsensä lukevien silmissä "hyvää parempana" hyvänä. Vähän siihen tapaan kuin sanotaan, että might makes right (kuten taannoisessa Jokelan tapauksessa), identifioidutaan vahvojen sakkiin - niiden, jotka eivät kitise ja jotka eivät tarvitse apua. Ja leikitään oikein kovasti, että ollaan vahvoja.

Heikoimmalla on suurin tarve identifioitua vahvoihin. Vahvat tietävät pärjäävänsä heikompienkin sakissa. Tästä syystä vahvalla ihmisellä on kanttia lukeutua hyviin - se ei ole kovin paljon häneltä pois - ja heikolla ei: hän vihaa heikkoutta ennen kaikkea itsessään ja haluaa tappaa sen maailmasta muistuttamasta omasta heikkoudestaan jonka kanssa ei tule toimeen. Ja silloin pitää olla kova. Julma. Paha.

Ihan vain siksi, että ehkä siinä vaiheessa kun muut pelkäävät tätä pahaa, kovaa ja julmaa, voisi tämä paha kova ja julma uskotella itselleen olevansa vahva.

Rehellisyys itselle ja muille on se perusta, jolle kaikki muu rakentuu. Pahisten jengi elää itsepetoksesta koska ovat liian heikkoja tunnustamaan asioiden todellisen laidan. Ja jos rehellisyys rakentaa, ei liene vaikea arvata mitä petos saa aikaan.

Ps. Tuli mieleen black metal-ideologiasta ja saatananpalvonnasta sellainen asia, että nämähän ovat täytellisen länsimaalaisia ilmiöitä. Teoriani näiden synnylle ei ole niinkään vastareaktio kristinuskolle, vaikka se pääosin sellaisena manifestoituukin, vaan pikemminkin vastine alituiselle syyllistämiselle. Länsimaalaiselle nuorisolle opetetaan esim. Suomessa 9-12 vuotta putkeen, että he ovat pahoja länsimaalaisia sortajia ja häpeäisivät perkele. Pahuus-ideologia voi tavallaan olla vastareaktio tälle: "no vittu jos myö ollahan pahoja sortajia ja syntyneet saatanoiksi niin ollahan sitte täysillä eikä vuan puolella persiillä!"

1 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon näin, että ruukinmatruuna pitää ihmistä pohjimmiltaan pahana olentona.

Mutta se ei tarkoita misantropiaa. Se tarkoittaa sitä, että tunnistamalla pahuuden itsessään sille kykenee tekemään jotain, sen kykenee voittamaan ja tunnistamalla ja voittamalla oman pahuutensa meistä jokainen kykenee kasvamaan paremmaksi ihmiseksi.