Pages

Pragmatiikka vs. moralismi

Jokseenkin poikkeuksetta päätyessäni jostain poliittisesta mielipiteestäni väittelyyn, on kyse idealismin ja realiteettien yhteentörmäyksestä. Idealisti selittää, että tilanteet pitäisi hoitaa moraalisesti oikein ja paheksuu valtavasti mielipiteitäni, joilla puolestaan on pohja käytännössä toimivina. Suurimpana kiistakapulana ei siis yleensä ole se, mitä kannattaisi tehdä, vaan se, mikä on moraalisesti oikein.

Sanotaan se nyt ytimekkäästi: moraalinen oikeutus on yhdentekevää jos halutaan menestyä.

Valtion politiikan ei ole järkevää yrittää olla koko maailman moraalinen tukipilari, koska siitä ei saa kuin paskaa käteen. Käytännöllinen politiikka vahvistaa kansankokonaisuutta ja valtion asemaa suhteessa muihin valtioihin.

Leikkaa itseltäsi käsi irti sympatiasta rampaa kohtaan ja olet itsekin rampa. Rampa nauraa idiotismillesi eikä hyödy siitä itse mitään, mutta voitpahan sen jälkeen vittuilla kaikille kädellisille kun olet niin paljon parempi ihminen kun myötätunnosta itsesi rampautit. Ja sitten nauravat kädellisetkin. Ja harakat. Ja asemasi on julmetun paljon huonompi kuin kellään jolla on kädet.

On totta, että maailmassa on paljon vähäosaisia, joista olisi tosi kiva saada vähemmän vähäosaisia. Koska heidän auttamisensa kuitenkin yksiselitteisesti vie meiltä resursseja, jäämme alakynteen suhteessa niihin, jotka eivät allokoi resurssejaan moiseen haihatteluun vaan huolehtivat ennemminkin vaikkapa hypoteettisestä 100 000 ihmisen työttömyydestä.

Jengi A siis allokoi "ylimääräiset" resurssinsa globaaliin kehitysapuun (perusteena "meidän omat hädänalaiset eivät ole niin hädänalaisia kuin noi muut") ja jengi B allokoi samat resurssit sisäryhmänsä hyvinvointiin ja työllistymiseen (perusteena "omat enste").

Ei tarvita järin suurta älykkyyttä tajuamaan kumpi jengi pärjää globaalissa vertailussa paremmin. No, jäähän A:lle moraalinen ylemmyys. Jota B sanoo kateudeksi. Ja nauraa.

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Juu parasta A ryhmää taas ollaan...

Halonen kävi NYissa lupaamassa että suomi suljetaan hänen kaudellaan.

Suomalainen mies on jopa emansipoinut heikompaa astiaa niin paljon että on poistanut pallinsa...

Tupla-J kirjoitti...

Seppo Lehto, hylkäsin kirjoituksesi kun se ei ollut kommentti mihinkään sanottuun.

Jos haluan sivuilleni mainoksia, teen ne itse.