Pages

Miksi käytän yhä sanaa neekeri

Joku on varmasti tullut ajatelleeksi teksteistäni, minkä takia käytän itsepintaisesti sanaa neekeri, vaikka se on jo pidemmän aikaa herättänyt kielteisiä mielleyhtymiä ja sitä pidetään joidenkin mielestä haukkumasanana.

Olen aikoinani kasvanut yhteiskuntaan, jossa on olemassa suhteellisen arvoneutraali sana neekeri. Tällä on tarkoitettu Saharan eteläpuolisen Afrikan alkuperäisväestöä sen kummemmin kansoja tai heimoja toisistaan erittelemättä. Kyseessä on samanlainen erottelusana kuin vaikkapa keltaihoinen, juutalainen, hispaano tai vaikkapa nainen*.

Sanat itsessään ovat arvoneutraaleja. Niiden merkitykset sen sijaan eivät. Esimerkiksi paska on ruma sana koska se tarkoittaa rumaa asiaa. Ihminen, joka tuomitsee sanavalintani kun sanon neekeri, on hän jostain syystä sitä mieltä, että neekeri on ruma asia.

Sanojen herättämät mielleyhtymät kohdistuvat nimenomaan merkityksiin, eivät itse sanoihin. Tästä syystä joidenkin ihmisten kokema mielleyhtymä negatiivisiin asioihin esimerkiksi sanan "neekeri" kohdalla tulisi siitä riippumatta, olisiko sanan "neekeri" tilalla "valkoinen", jos se yhtä kaikki tarkoittaisi sitä mitä neekeri kielessämme tarkoittaa.

Tästä syystä on älyvapaata lakata käyttämästä sanoja sitä mukaa kun niiden merkitys mätänee kiitos sanojen merkitysten. Mediassa on sinänsä hauskaa seurata, miten neekeristä tuli musta, sitten tumma ja seuraavaksi jotain todennäköisesti vielä epämääräisempää - minkä ansiosta esimerkiksi rikosuutisointi on ollut jo pitkän aikaa parodian puolella: tuntomerkkinä "ulkomaalaisen näköinen mies" raiskaajaa etsittäessä voi loppujen lopuksi tarkoittaa ihan mitä tahansa Daniel Craigista Hattori Hanzoon ja Silas N'kwaneen.

Jos asioista ei voi puhua, etsitään toinen ilmaisutapa. Fiksuimmat keksii pari mahdollista.

*Sanojen merkitys koostuu eroista: sana merkitsijänä ei kerro tarkkaan mitä se itse asiassa tarkoittaa, vaan kertoo pikemminkin sen, mitä se ei tarkoita. Esimerkkeinä keltaihoinen ei voi tarkoittaa suomalaista, juutalainen ei voi tarkoittaa hindua, hispaano ei voi tarkoittaa slaavia, nainen miestä jne.

4 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Kysehän taitaa olla siitä että ihmiset joista puhutaan, kokevat jonkin sanan loukkaavana. Tällöin ei ole syytä käyttää sitä sanaa jos ei halua loukata.

Englannin kielessä.

Olen ihmetellyt kuinka huono itsetunto ja alemmuuskompleksi pitää olla että jokin tuollainen loukkaa.

Dr. Doctor kirjoitti...

Periaatteessa samaa mieltä, mutta kun on alle kouluikäisiä lapsia ja tietää mikä "pommi" neekeri sana on hiekkalaatikolla tai eskarissa ei sitä voi käyttää ja en halua opettaa lapsiani kaksoistodellisuuteen.... (vielä).

Eli osaltani tämä taistelu on jo luovutettu.
_________________________________
Oma kansakoulunopettajani sanoi muuten aina että neekereitä ei saa haukkua mustiksi ; ). Oi aikoja oi tapoja...
______________________________
Painajainen lähitulevaisuudesta.

Soitto poliisilaitokselta.
"Tyttärenne tuli poliisilaitokselle ja kertoi neekerin raiskanneen hänet. Tyttärenne on pidätetty."...

Ei, ei tuo naurata minuakaan...

Mikko Ellilä kirjoitti...

Ks.
Neekereistä
http://mikkoellila.thinkertothinker.com/?p=125

Pilakuvakisa pedofiilikulttien edustajia kohtaan on jokaisen ihmisoikeus. Ihmisoikeuksiin ei kuulu tulla loisimaan toisten lompakolla pedofiilirikkollisina ja sotarikollisina vastikkeettomasti eläen kirjoitti...

http://muhammed-cartoon-contest.blogspot.com/

Press release from Finland 20.9.2007 to muslims

Das Thema:) Drawing contest

Item: Prophet Muhammed and his pedofil sex with young girls and animals

Send us material:

E-mail: vapaussoturi(at)yahoo.com

Profeetta Muhammed pilakuvakisa Suomessa

Tervetuloa osallistumaan suomalaiseen pilakuvakisaan aiheen profeetta Muhammed ja perverssionsa rinnattomien tyttöjen kimpussa ja eläinmaailmaakin ahdistellen. Tunnettuahan on että muslimipoikien ensi kosketus seksiin on nussia koiria, vuohia ja sikoja, jompaan kumpaan reikään!

Parhaat pilakuvat profeetta Muhammedista palkitaan;) julkisella naurulla.

Kansakunnallista terapiaa tulossa muslimihörhöille ja muslimirikollisia väärinymmärtäville monikulttuuriuskovaisille eri puolueissa ja ministeriöissä lehtineekereitä unohtamatta

Tutustu "Muhammed pilakuvakisa Anti Muhammed Cartoon Contest for Finn people" - blogiimme niin tiedät miten;)

Pilakuvia voitte lähettää e-mail: vapaussoturi(at)yahoo.com

PS;) Mitenkään unohtamatta motiiveja:

Ihmisoikeuksia myös muslimitytöille ja muslimipojille =
ympärileikkaukset kiellettävä.

Suomalaisille täysi suoja muslimi- ja neekeririkollisia vastaan.