Pages

Pari sanaa zimbabwelaiselle

Lainaan Kullervoa, joka kommentoi zimbabwelaissyntyisen Percy Mashairen kirjoitusta mollin Monitori-lehteen:

Percy M. kirjoittaa myös, että jos Suomi haluaa olla vakavasti otettava ja toimiva monikulttuurinen yhteiskunta, maahanmuutosta pitää aktiivisesti keskustella sekä suunnitella tällaista yhteiskuntaa. Hänen mielestään näin voidaan oppia ja välttää virheitä, joita muut maat ovat tehneet. Suomella on tässä se etu, että maahanmuuttajien määrä on vielä pieni muihin EU-maihin verrattuna.

Minäpä tässä vähän selitän:
Kulttuuri on yhteiskunta.
Monta kulttuuria on monta yhteiskuntaa.
Yhteiskunnassa voidaan toimia vain yhden sääntökokonaisuuden puitteissa, mikä tekee yhteiskunnasta jo lähtökohtaisestikin monokulttuurisen.

Ainoa tapa toteuttaa minkäänlaista "monikulturismia" ovat alakulttuureina tunnetut emäkulttuurinsa johdokset, jotka eivät voisi olla olemassa ilman emäkulttuuriaan eivätkä riko sen sääntöjä (joskin lisärajoituksia esimerkiksi tyylin puolesta alakulttuurit tapaavat tarjota).

Täten, Percy-hyvä, ilmauksesi "monikulttuurinen yhteiskunta" on oksymoroni.

Toinen, hyvin olennainen huomio, jonka Percy teki, on se, että Suomessa maahanmuuttajien määrä on pieni muihin EU-maihin verrattuna. Tästä syystä maahanmuuttajien maahantuonnista ja integraatiopakon puutteesta suoraan seuraavat ongelmat ovat täällä vielä muihin EU-maihin verrattuna (muttei esimerkiksi Japaniin verrattuna) varsin pieniä.

Ihmettelen myös, että jos kerran viihdyt täällä Suomessa niin hyvin, että et halua täältä pois, minkä takia sinulla on kuitenkin niin tavaton hinku muuttaa sitä?

1 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Ilmaisu "monikulttuurinen yhteiskunta" nousi juuri pari sijaa ylöspäin minun listallani.

Se jakaa tällä hetkellä sijan ilmaisun: "Kuolema ladan alle" kanssa.