Pages

Oikeastaan ihan sama asia

Mun mielestä on hulvatonta, että kun jengi käsittelee väitettä "islam ja kristinusko on pohjimmiltaan on ihan samanlaisia", väitteen esittäjät ovat poikkeuksetta kristinuskoa tekopyhänä pitäviä länsimaisia ateisteja, jotka harrastavat harvinaisen valikoivaa lukemista. Jostain kumman syystä väitettä ei koskaan esitä kristitty eikä muslimi.

Ylläolevaa väitettä perustellaan väitteellä "raamattu ja koraani ovat sisällöllisesti käytännössä sama kirja". Tämä väite on jokseenkin yhtä toimiva kuin se, että Jeesus ja Muhammed ovat käytännössä sama jätkä.

Väitteen "raamattu ja koraani ovat sisällöllisesti käytännössä sama kirja" esittäjä on sitä mieltä, että uutta testamenttia ei ole olemassakaan. Siihen vetoaminen aiheuttaa välittömän kohtauksen kuulijassa, joka estää häntä ymmärtämästä mitään sanottua ja tuottaa jatkuvaa "mutku vanhassa testamentissa" -höpötystä.

"Samaistajan" mielestä kristinusko on barbaarinen paha, täynnä alkukantaista ja brutaalia käyttäytymistä julmine jumalkäsityksineen ja alkukantaisine valitun kansan dogmeineen. Hän yleensä ottaen tunnistaa nämä samat piirteet islamissa, mutta pitää sitä parempana - liekö syy sitten koherentti jumalkäsitys tai jotain: onhan se kuolema vääräuskoisille siinä läsnä ihan alusta loppuun ilman kaiken maailman tekopyhiä armon ja pelastuksen oppeja.

Hyvän kristityn esikuvan voisi kaltaiseni sekulaariurpo kuvitella olevan vaikkapa Jeesus. Ymmärtävä, humaani kansankynttilä, sielunhoitaja ja toisista välittävä tapaus. Mielestäni ihan loogista: koko uskontokunta pyörii hänen sanomansa ympärillä, eikö totta?

Hyvän muslimin esikuvan voisi kaltaiseni sekulaariurpo kuvitella olevan vaikkapa Mohammed. Pedofiili sotaherra ja orjuuttaja. Mielestäni ihan loogista, koko uskontokunta pyörii hänen sanomansa ympärillä, eikö totta?

Ihan totta: läheskään kaikki uskovaiset eivät emuloi johtohahmoaan (ainakaan järin näkyvästi), mutta uskoonsa intohimoisesti suhtautuva ihminen (jollaisia molempiin mahtunee keskimäärin yhtä suuri osuus) voi mielestäni hyvinkin kunnioittaa uskon päähenkilön elämää: munkit, nunnat jne. ovat usein olleet esillä yhteisöstä välittävänä "pelastusarmeijana" pitämässä kristillisissä yhteiskunnissa Jeesuksen sanomaa elossa konkreettisestikin. Minkähänlaisen tavan keksisivät muslimit pitääkseen Täydellisen Muslimin sanoman elossa?

Keksiikö kukaan?

Ps. Käytän raamatullisesta jumalasta pientä alkukirjainta, sillä kielenkäytössäni Jumala merkitsee suomalaiskansallista taivaanjumalaa riippumatta nykykielen konventioista.

0 kommenttia: